ΥΠΕΡΤΑΣΗ | Η Ορθομοριακή Διατροφική Αντιμετώπιση
Η υπέρταση είναι ένα από τα σοβαρότερα παθολογικά συμπτώματα που παρουσιάστηκαν τον 20ο αιώνα με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιοαγγειακών προβλημάτων και εμφράγματος. Στη συμβατική ιατρική η υπέρταση έχει κατηγοριοποιηθεί σε πρωταρχική ή ουσιώδη υπέρταση με άγνωστη αιτιολογία που αντιστοιχεί στο 92-94% των περιπτώσεων και τη δευτερεύουσα που αντιστοιχεί στο 6-8% των περιπτώσεων και που συνδέεται με άλλες παθήσεις ως παρενέργειά τους.
Επιδημιολογικά διαφαίνεται ότι ο πρωταρχικός τύπος υπέρτασης είναι φαινόμενο κυρίως των δυτικών τεχνολογικά ανεπτυγμένων κοινωνιών ενώ είναι σχεδόν άγνωστο φαινόμενο σε λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες του τρίτου κόσμου όπως η Κίνα, η Νότιος Αμερική, η Αφρική, η Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τα άτομα μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ηλικίες χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα υπέρτασης. Οι επιδημιολογικές μελέτες οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο πρωταρχικός τύπος υπέρτασης μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Στην Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική θεωρείται ότι οι δύο αυτοί παράγοντες -διατροφή και τρόπος ζωής – παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύεται συμβατικά στην εμφάνιση του φαινομένου και των δύο τύπων για τον απλό λόγο ότι οι ίδιοι παράγοντες ευθύνονται όχι μόνο για τον πρωταρχικό τύπο αλλά και πολλά άλλα παθολογικά συμπτώματα, τα οποία προωθούν τον δευτερεύοντα τύπο. Ως εκ τούτου, η συνήθης αντιμετώπιση της υπέρτασης με συμβατικά μέσα και φαρμακευτική αγωγή εκτός του ότι μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, σίγουρα δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα και ούτε διορθώνει τα αίτια αφήνοντας αντίθετα την παθολογική αυτή επικίνδυνη κατάσταση να διαιωνίζεται. Μία ένδειξη αυτής της πραγματικότητας είναι και το γεγονός ότι τα αντιυπερτασικά είναι ίσως τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο ρόλος τους είναι καθαρά η βραχυπρόθεσμη συμπτωματολογική αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι η θεραπεία της όπου αν αυτή υπήρχε δεν θα απαιτούσε τη συνεχή συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Η Ορθομοριακή Διατροφική Αντιμετώπιση της Υπέρτασης
Αυτή αφορά βασικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, αν το άτομο επιθυμεί να ρυθμίσει το πρόβλημα με φυσικά μέσα και να μειώσει ή να απαλλαγεί τελείως από τη φαρμακευτική αγωγή.
Τρόπος Ζωής. Η αποφυγή, όσο το δυνατόν, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η τακτική άσκηση, η επιλογή των συνθηκών εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό και η συνειδητοποιημένη διαβίωση γενικά αποφεύγοντας ό,τι μας αγχώνει και μας βλάπτει και επιδιώκοντας ό,τι μας ωφελεί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος της υπέρτασης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επιλέγουμε πιο προσεκτικά τις παρέες μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον γενικά καθώς και την διαχείριση του χρόνου μας για να μην αισθανόμαστε «πιέσεις» χωρίς λόγο.
Διατροφή. Εκτός από την αποφυγή βιομηχανοποιημένων τροφών εντατικής καλλιέργειας που μπορεί να περιέχουν τοξικά χημικά ως πρόσθετα, του χλωριούχου νατρίου που συμβουλεύεται να αντικατασταθεί με φυσικό άλας θαλάσσης μη επεξεργασμένο, συμβουλεύεται και η αποφυγή βιοοξειδωτικών τροφών, δηλαδή αυτών που προωθούν τη τοξίνωση και τον βίαιο αποσυντονισμό της ομοιόστασης και όχι την υποστήριξη του οργανισμού. Αυτές περιλαμβάνουν όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης που έχουμε ήδη αναφέρει, τονωτικά όπως ο καφές, αναψυκτικά εμπορίου, ζάχαρη και γλυκά, αλκοόλ, τηγανιτά, σιτηρά και τροφές που ενώ υπό ομαλές συνθήκες είναι υγιεινές μπορεί όμως να μας προκαλούν τροφική δυσανεξία αυξάνοντας τις φλεγμονές και την υπέρταση.
Αυτές συνιστάται να ελέγχονται με συγκεκριμένα τεστ δυσανεξίας τροφών, όπως το GoldenTest.
Συνιστάται η αύξηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όσπριων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και ρυζιού μη αποφλοιωμένου όλα κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Οι τροφές αυτές εκτός του ότι έχουν καλές φυτικές πρωτεΐνες και πολλά θρεπτικά στοιχεία περιέχουν και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που οι έρευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζουν την πίεση.
Ενυδάτωση. Καθημερινά συνιστάται να πίνουμε 1-2 λίτρα ορθομοριακό νερό . Ένα με δύο ποτήρια νερό 10-15 λεπτά πριν το φαγητό βοηθάει σημαντικά την πέψη και αφομοίωση της τροφής. Όχι όμως κατά την διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά. Όσοι ασκούνται τακτικά καλό θα είναι να πίνουν συχνά νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά διότι παίρνει γύρω στις 4-8 ώρες για πλήρη αναπλήρωση των υγρών που χάθηκαν κατά την άσκηση. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός προσπαθεί να ενυδατωθεί σχεδόν για 24 ώρες μετά από πολύωρη εντατική άσκηση.
Αναπνοή. Η σωστή αναπνοή είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη ρύθμιση της πίεσης. Συνιστώνται ρηχές και όχι βαθιές αναπνοές για αποφυγή του συνδρόμου του υπεραερισμού όπου η μεταβολή στο pH του αίματος μπορεί να δημιουργήσει όξινο περιβάλλον, έλλειψη οξυγόνου στα κύτταρα και αρτηριοσκλήρυνση με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης. Γενικά ο λανθασμένος τρόπος αναπνοής έχει συνδεθεί συχνά με υπερτασικά φαινόμενα.
Άγχος. Εκτός από την αποφυγή όλων των αγχογόνων παραγόντων που αναφέραμε πιο πάνω συνιστάται και η υιοθέτηση πρακτικών που χαλαρώνουν, όπως η αυτοσυγκέντρωση, το ται-τσι, ο χορός καθώς και η αρωματοθεραπεία και η χαλαρωτική μουσική.
Θρεπτικά στοιχεία. Η έρευνα του Bruce Ames απέδειξε τη σπουδαιότητα των θρεπτικών στοιχείων για την υγεία όλων των κυττάρων. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες αυτών των στοιχείων για την διατήρηση της υγείας μας αλλά ακόμα και αν τις γνωρίζαμε, αυτές θα ήταν διαφορετικές για τον καθένα μας λόγω της αρχής της βιοχημικής ιδιαιτερότητας του ατόμου και του ότι οι ανάγκες μας αλλάζουν συνεχώς.
Για όλους αυτούς τους λόγους και πολύ περισσότερους συνιστάται καθημερινά η λήψη ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων. Αυτά προτείνω να είναι σε ορθομοριακή μορφή διότι εξασφαλίζουν ποιότητα πρώτων υλών, συνέργεια και μέγιστη βιο-διαθεσιμότητα κυτταρικά.
Ορθομοριακή Πολυθρεπτική που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία – 32 – που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι χρειαζόμαστε απαραίτητα καθημερινά.
Ορθομοριακό Μαγνήσιο απαραίτητο για νευρομυικές συσπάσεις και με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Συνιστώνται 200 – 600mg από 2 έως 3 φορές την ημέρα ή όπως συνιστάται από τον ιατρό-σύμβουλο Ο.Δ.Ι.
Ορθομοριακό Συνένζυμο Q10. Ο ρόλος του στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας είναι σημαντικός για την ρύθμιση της πίεσης.
Ορθομοριακά Ω3 και Ω6 ζωτικά λιπαρά οξέα. Απαραίτητα συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και πρέπει να τα παίρνουμε καθημερινά εφόσον δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός. Ρυθμίζουν την πηκτικότητα του αίματος, τα αιμοπετάλια, τη χοληστερίνη, τις φλεγμονές και το νευρο-ανοσο-ενδοκρινικό άξονα.
Ορθομοριακός Ψευδάργυρος. Έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες όχι μόνο γιατί είναι συστατικό του DNA όλων των κυττάρων και μέρος πολλών ενζυμικών συστημάτων αλλά και γιατί συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.
Γαστρεντερικό Σύστημα. Η σωστή πέψη και αφομοίωση της τροφής καθώς και η υγεία του γαστρεντερικού, η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και η αποτοξίνωση του παχέως εντέρου από τα τοξικά υποπροϊόντα της πέψης είναι σημαντικά για την ποιότητα του αίματος, την υγεία των αρτηριών και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος γενικά.
Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται ειδικά σε χρόνιες περιπτώσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου, υπέρβαρα, με συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, καούρες, φουσκώματα, αέρια, δυσκοιλιότητα, άτομα που παίρνουν συχνά αντιβιοτικά ή πάσχουν από συχνές μυκητιάσεις να προσέξουν ιδιαίτερα το γαστρεντερικό τους σύστημα και να προβούν άμεσα στην αποκατάστασή του.
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του γαστρεντερικού και της καρδιάς. Ο μεταβολισμός λιπιδίων μεσαίας αλυσίδας παράγει πάνω από το 30% της ενέργειας της καρδιάς σε ανάπαυση ενώ ο μεταβολισμός των λιποπρωτεïνών, πολυπεπτιδίων και υδατανθράκων με ανάλογη επίδραση στις πρωτεΐνες του αίματος που ρυθμίζουν την πηκτικότητα και τα αιμοπετάλια δεν είναι εφικτός χωρίς την αρχική διάσπαση και αφομοίωσή τους μέσα από την γαστρεντερική μεμβράνη.
Συνιστάται λοιπόν η λήψη πεπτικών ενζύμων, προβιοτικών και θρεπτικών στοιχείων για αποκατάσταση όχι μόνο των λειτουργιών του γαστρεντερικού αλλά και την ανανέωση της γαστρεντερικής μεμβράνης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο διάτρητη που το άτομο υποσιτίζεται όσο και αν τρώει λόγω του Συνδρόμου Διαπερατού Εντέρου.
Τέλος, δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αίτια θανάτου στον δυτικό ειδικά κόσμο σκοτώνοντας ένα στα τρία άτομα πρόωρα και «σιωπηλά» και επειδή η καρδιά δεν προειδοποιεί αλλά απλά σκοτώνει, τα συμπτώματα υπέρτασης ίσως έχουν ένα όφελος και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μία ισχυρή προειδοποίηση στο άτομο ότι είναι καιρός να αλλάξει νοοτροπία, διατροφή και τρόπο ζωής αν επιθυμεί να ζήσει όχι μόνο τον προκαθορισμένο χρόνο με τον οποίο γεννήθηκε αλλά και με την ποιότητα ζωής που προσφέρουν υψηλά επίπεδα ψυχοσωματικής υγείας. Αυτό σημαίνει συνεχή πρόληψη και η μόνη ουσιαστική πρόληψη είναι η συνεχής αναβάθμιση της υγείας μας, δηλαδή η άμεση υιοθέτηση των αρχών της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.
Γεώργιος Μηνούδης Dip ION, MSc BCMA
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
Βρετανική Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής (R.S.M.)
Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Ορθομοριακής Ιατρικής (I.S.O.M.)
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.