Το άγχος και πώς να το αντιμετωπίσουμε
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και πολλά άλλα αίτια μας δημιουργούν άγχος. Η ψυχοσύνθεση, ο τρόπος αντιμετώπισης, αλλά και η ερμηνεία του κάθε αγχογόνου παράγοντα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Άσχετα όμως με το πόσο ισχυρός είναι ο αγχογόνος παράγοντας, ποια είναι η προσωπικότητά μας ή η ψυχική μας κατάσταση, το σίγουρο είναι ότι κάθε ερέθισμα θα μεταφραστεί σε βιοχημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας.
Ας δούμε πώς αντιδρά το σώμα μας όταν δέχεται μια απειλή. Ίσως να θυμάστε τον όρο «μάχη ή φυγή» που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προετοιμασία του ανθρώπινου σώματος πριν από εκατομμύρια χρόνια όταν βρισκόταν μπροστά σε ένα άγριο θηρίο. Το άγριο αυτό θηρίο μπορεί να έχει άλλη μορφή σήμερα, αλλά η αντίδραση του σώματος είναι περίπου η ίδια.
Όταν κάτι μας δημιουργεί άγχος, παρατηρούμε άμεσα τα εξής: διέγερση του νευρικού συστήματος, έκτακτες συστολές, σύσπαση των αγγείων, ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, ιδρώτα, τρόμο, μείωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα. Και μετά από λίγα λεπτά παρατηρούμε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και γλυκόζης, αλλά και αύξηση της ενέργειας, της μυϊκής δύναμης και των νοητικών ικανοτήτων.
Μέχρι εδώ παρατηρούμε τη θαυμάσια οργάνωση και τις καταπληκτικές ιδιότητες του ανθρώπινου οργανισμού, που κινητοποιεί τους μηχανισμούς του για την παραγωγή και τη δράση ορμονών. Το πρόβλημα δημιουργείται μόνο όταν αυτή η διέγερση του νευρο-ανοσο-ενδοκρινικού άξονα είναι συνεχής ή πολύ συχνή και γίνεται πολύ οξύτερο γίνεται όταν όλη αυτή η αλληλουχία έκκρισης ορμονών, διέγερση νευρικού συστήματος κ.λπ., δεν εκτονώνεται με φυσική δραστηριότητα ή ξεκούραση.
Φανταστείτε τώρα ότι σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ιχνοστοιχείων, μετάλλων, νευροδιαβιβαστών και βιταμινών, που είναι απολύτως απαραίτητα για τη δημιουργία των απαραίτητων ενζύμων για όλες αυτές τις βιοχημικές διεργασίες, αλλά και για τη σύνθεση και κυρίως για την αδρανοποίηση των ορμονών.
Ο οργανισμός καταλήγει να πλημμυρίζει από ορμόνες, που ενώ αρχικά ήταν πολύ χρήσιμες καταλήγουν να είναι «τοξικές» και οι κυτταρικές μεμβράνες καταλήγουν να «κλείσουν» τους χημικούς τους υποδοχείς για να προστατεύσουν τα κύτταρα.
Τα αποτελέσματα του χρόνιου στρες τα γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι, και αυτά είναι:
- Έκκριση μεγαλύτερης ποσότητα ινσουλίνης
- Αύξηση των επιπέδων σακχάρου
- Λιπογένεση και παχυσαρκία
- Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Μειωμένη σύνθεση πρωτεϊνών
- Μυϊκή ατροφία
- Ατελής απορρόφηση ασβεστίου
- Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα
- Καταστροφή των νευρικών κυττάρων
- Καταπίεση γονοδοτροφινών
- Έλκος
- Πρόωρη γήρανση
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να πετύχουμε τον βιοχημικό έλεγχο του άγχους;
Να μειώσουμε τις στρεσογόνες ουσίες (καφέ, αλκοόλ, αναψυκτικά εμπορίου κ.α.) και να αυξήσουμε τη λήψη θρεπτικών στοιχείων, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει επάρκεια για να μπορεί να συνθέσει τα απαραίτητα ένζυμα για την αδρανοποίηση των αγχωτικών ορμονών.
Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει το Ultimate ANTISTRESS, μία ορθομοριακή φόρμουλα που περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία για να βοηθήσει τον οργανισμό στην αδρανοποίηση των αγχωτικών ορμονών.
ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.