Τι είναι το άγχος και πως αντιμετωπίζεται ορθομοριακά;
Το άγχος θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως το κυριότερο αίτιο όλων σχεδόν των παθήσεων που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα και γι’ αυτό αξίζει να αναρωτηθούμε τι είναι πραγματικά και τι σημαίνει για τον καθένα μας.
Η λέξη «άγχος» ή «στρες» είναι ίσως από τις περισσότερο χρησιμοποιούμενες στο καθημερινό λεξιλόγιο του σύγχρονου ανθρώπου και ταυτόχρονα η λιγότερο κατανοητή έννοια.
Ποιος είναι ο ορισμός του άγχους;
Το φαινόμενο καταγράφηκε επιστημονικά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο HansSelye, νεαρός φοιτητής της ιατρικής παρατήρησε ότι πολλοί ασθενείς που φαινομενικά έπασχαν από τελείως διαφορετικές παθήσεις – καρκίνο, καρδιοπάθειες, ιώσεις κ.λπ., παρουσίαζαν τα ίδια συμπτώματα. Έλλειψη ενέργειας, εφίδρωση, απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές των μηχανισμών της όρεξης κ.λπ.
Ο Selye πρότεινε ότι κάθε απειλή που δέχεται ο άνθρωπος – ψυχολογική ή βιολογική όπως είναι η ασθένεια και ο τραυματισμός – κινητοποιεί τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της και αυτό το ονόμασε ως “Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής» (General Adaptation Syndrome – GAS). Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μία έμφυτη αταβιστική αντίδραση της ανθρώπινης φυσιολογίας για να προστατευτεί από διαφορετικούς κινδύνους σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης. O οργανισμός σταματά τις πεπτικές λειτουργίες, αυξάνει τον μεταβολισμό, την ενέργεια και την αιμοτροφοδοσία στους μύες και κινητοποιεί τον νευρο-ανοσο-ενδοκρινικό άξονα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες παίζουν τα επινεφρίδια, αλλά και ο υποθάλαμος του εγκεφάλου.
Ο Selye έδωσε το όνομα “Στρες” – από τη λατινική λέξη που περιγράφει την πίεση – πολύ μετά από την ανακάλυψη του συνδρόμου, όταν προσπάθησε να το εξηγήσει σε επιστημονικούς κύκλους. Στην πραγματικότητα ο Selye ονόμαζε με διαφορετικό όνομα το ήδη γνωστό φαινόμενο της “ομοιόστασης”. Το φαινόμενο της ομοιόστασης πρεσβεύει ότι ο οργανισμός ως ένα ζωντανό “ανοιχτό σύστημα εκτός ισορροπίας” τείνει να διατηρεί όλες τις ζωτικές του λειτουργίες μεταξύ δύο ορίων: ελαχίστου και μέγιστου. Μόνο εντός αυτών των ορίων είναι δυνατή η διατήρηση της ζωής και η συνεχής ανάπλαση των κυττάρων.
Η σύγχρονη εξέλιξη του μοντέλου του Selye, το “transactional” μοντέλο, προτείνει ότι κάθε πίεση – ή στρεσογόνος παράγοντας – εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του ατόμου, το κοινωνικό περιβάλλον, την διατροφή και τον τρόπο ζωής μεταξύ άλλων. Επομένως αυτό που ονομάζουμε στρες ή άγχος δεν είναι από μόνο του ζημιογόνο όπως θεωρούνταν μέχρι σήμερα, αλλά εξαρτάται – σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πιστεύαμε – από το ίδιο το άτομο και πόσο προετοιμασμένο είναι για να αντιμετωπίσει την απειλή. Δηλαδή εξαρτάται από την ομοιοστατική ισορροπία του ατόμου.
Αυτό είναι το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό μοντέλο ελέγχου του άγχους όπως έχει διαμορφωθεί από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες του φαινομένου. Τα πιο σημαντικά στοιχεία του μοντέλου είναι η διατροφή, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής του ανθρώπου.
Στην πράξη το άγχος είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία του προβλήματος. Οι επινεφρίνες και η κορτιζόλη που εκκρίνονται από τον οργανισμό μας κάθε φορά που αντιδρούμε σε κάποιο ερέθισμα του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την ανισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αύξηση της πίεσης, αύξηση καρδιακού ρυθμού και την σταδιακή καταστροφή των νευρώνων του νευρικού συστήματος. Αυτό που ο Taylor ονόμασε «Η διεγερτικοδηλητηρίαση του άγχους».
Επομένως δεν είναι οι αγχογόνοι παράγοντες – αυτό που εσφαλμένα γενικά και αόριστα ονομάζουμε συλλογικά “άγχος” – που δημιουργεί τα παθολογικά συμπτώματα, αλλά η αδυναμία του οργανισμού να ισορροπεί την αντίδραση μας σε αυτούς και να ελέγχει τις εκκρίσεις πανίσχυρων ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Η ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει αυτές τις βιοχημικές εκκρίσεις εξαρτάται απόλυτα από τα θρεπτικά στοιχεία – ορθά μόρια – που υπάρχουν στα κύτταρα και είναι οι μεταβολίτες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, ενζύμων και άλλων φυτοθρεπτικών στοιχείων.
Εξαρτάται επίσης από τα επίπεδα τοξίνωσης του οργανισμού και την ικανότητα αποτοξίνωσής του, από αλλεργίες και ειδικά καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις (όπως είναι οι τροφικές δυσανεξίες), την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος που επιτρέπει την σωστή απορρόφηση και αφομοίωση της τροφής, τις φλεγμονές, την ενυδάτωση, την αναπνοή και την νοοτροπία.
Πολλές από τις συνθετικές χημικές ουσίες, τα γνωστά Ε, που περιέχονται στις βιομηχανοποιημένες και επεξεργασμένες τροφές δημιουργούν προβλήματα στο νευροφυτικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Καταναλώστε περισσότερες φυσικές τροφές, φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και πιείτε άφθονο ορθομοριακό νερό.
Ακολουθείστε ένα από τα πρωτόκολλα αποτοξίνωσης της Ορθομοριακής Διατροφής μία φορά τον χρόνο, έτσι ώστε να μειωθεί το τοξικό φορτίο και να ενισχυθεί η λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού.
Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση του άγχους
- Ρύθμιση των 5 Θεμελίων της Ορθομοριακής Διατροφής
- Καθημερινή ορθομοριακή ενυδάτωση με το Σύστημα ορθομοριακού νερού Tensa
- Ενισχυμένη πρόληψη καθημερινά
- Ορθομοριακή αποτοξίνωση
- Χορήγηση της ανάλογης φόρμουλας για αντιμετώπιση του άγχους
Ένα ορθομοριακά ενισχυμένο άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει τις ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις και πιέσεις από το περιβάλλον με ολοένα και μικρότερη πίεση, δηλαδή άγχος.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.