Πλαστικά και ορμονικές διαταραχές
Η αυξημένη έως τώρα αποδοχή και χρήση των πλαστικών από τους εμπόρους, τους καταναλωτές και τη βιομηχανία οφείλεται στα πλεονεκτήματα που αυτά παρουσιάζουν συγκρινόμενα με τα περισσότερα άλλα υλικά. Το χαμηλό τους βάρος και η ευκολία χρήσης είναι ίσως για πολλούς το σημαντικότερο τους πλεονέκτημα. Σε σύγκριση με ένα γυάλινο μπουκάλι, το πλαστικό ίδιου όγκου έχει μόλις το 1/8 του βάρους αυτού. Επίσης, έχουν εξαιρετικές μηχανικές αντοχές, δεν επιτρέπουν στο νερό να περάσει και είναι πάρα πολύ φθηνά, γεγονός που τα έχει κάνει δημοφιλέστατα στους καταναλωτές, αλλά και στη βιομηχανία.
Από την άλλη πλευρά, το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, οι εξίσου μικρές απαιτήσεις σε πρώτες ύλες και κοστοβόρα ενέργεια, οι απλές παραγωγικές διαδικασίες και η μεγάλη ποικιλία τους συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί μια ακμάζουσα βιομηχανία γύρω από αυτά που έβρισκε συνεχώς νέες εφαρμογές για να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν τα τελευταία χρόνια, όταν απεδείχθη ότι παραμένουν στο περιβάλλον επί αιώνες και ότι μέσω της τροφικής αλυσίδας βρίσκονται στα κύτταρα κάθε φυτικού ή ζωικού όντος…
Πολλές είναι οι τοξικές ουσίες που αποβάλλονται μέσα στο σώμα μας από τα πλαστικά! Οι φθαλάτες – χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων – όμως, βρίσκονται στα περισσότερα πλαστικά γιατί τα κάνουν πιο εύκαμπτα και μαλακά! Για παράδειγμα, το PVC (πολυχλωριούχο βινύλιο), το τρίτο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό, είναι σκληρό από τη φύση του, οι φθαλάτες όμως το κάνουν ιδιαίτερα εύκαμπτο και ως εκ τούτου εύχρηστο.
Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων, στα τάπερ , στις πλαστικές κουρτίνες του μπάνιου, στα πλαστικά μέρη των παιχνιδιών, στα πλαστικά μέρη των ρούχων, στα πλαστικά καλύμματα του δαπέδου και του τοίχου, στα περιτυλίγματα των σχολικών τετραδίων – παντού δηλαδή!
Όταν τα χημικά αυτά εισέλθουν στην κυκλοφορία, πηγαίνουν στους διάφορους ιστούς, και από εκεί διαταράσσουν το ανθρώπινο ορμονικό σύστημα, διότι η χημική τους δομή μοιάζει με εκείνη των ορμονών του ανθρώπινου οργανισμού. Γι’ αυτό άλλωστε αποκαλούνται και “ενδοκρινικοί διαταράκτες”.
Οι φθαλάτες, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορούν να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος στις οποίες συμμετέχουν οι ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία τους με πολλές συνέπειες, όπως:
- Μειώνουν τη γονιμότητα
- Προκαλούν καρκίνο του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος, του γαστρικού σωλήνα κ.ά.
- Προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση και πολλά άλλα
Ο πλαστικά πλασμένος κόσμος απειλεί άμεσα το περιβάλλον και τις ζωές μας, μολύνοντας τη στεριά και τις θάλασσες του πλανήτη και κάτι πρέπει να γίνει σχετικά με αυτό πριν να είναι αργά!
Και βέβαια πρέπει να προσέχουμε τι υλικά χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και κυρίως τι χρησιμοποιούμε για αποθήκευση της τροφής που καταναλώνουμε και του νερού που πίνουμε.
Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τι φίλτρα χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του νερού που πίνουμε. Γι’ αυτό για την κανάτα oρθομοριακού νερού TENSA έχει χρησιμοποιηθεί το υλικό TRITAN MX731 , το οποίο όταν στεγνώνει δημιουργεί μία επικάλυψη από φυτικές ουσίες, έτσι ώστε τα στοιχεία του πλαστικού – και οι φθαλάτες – να μην διαχέονται στο νερό.
Ακόμη, το φίλτρο της TENSA, εκτός από το στάδιο καθαρισμού του νερού – όπως και τα άλλα φίλτρα – έχει και τρία στάδια εμπλουτισμού του νερού, τα οποία αποτελούνται από σπάνια πετρώματα. Όταν το νερό περνά μέσα από αυτά τα στάδια κατακρατούνται σκουριές, χλώριο, τοξικά μέταλλα, τοξίνες, παθογόνους οργανισμούς, βακτήρια και δυσάρεστες οσμές. Επίσης, αποκτά μεγαλύτερη ρευστότητα και μικρότερο μοριακό βάρος έτσι ώστε να διαπερνά ευκολότερα τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέρχεται στα κύτταρα. Ακόμη το pH του νερού αλκαλοποιείται και αποκτά ευχάριστη γεύση.
Όλα αυτά καθιστούν το σύστημα καθαρισμού και εμπλουτισμού του νερού TENSA μοναδικό! Είναι αυτό που χρησιμοποιώ εγώ και η οικογένειά μου και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.