Ομοκυστεΐνη και υγεία της καρδιάς
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα σουλφιδικό αμινοξύ που σχηματίζεται από την απομεθυλίωση της μεθειονίνης. Όπως γίνεται αντιληπτό, πλείστες όσες αντιδράσεις συμβαίνουν στον οργανισμό μεταξύ ενζύμων και άλλων αμινοξέων που τελικώς έχουμε «φυσιολογικά» επίπεδα ή κυρίως αυξημένα της ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Σημαντικός συμπαράγοντας στις βιοχημικές αντιδράσεις είναι τα συμπλέγματα των βιταμινών Β, κυρίως Β6, Β12 και φυλλικού οξέος. Υπάρχει σπάνια γενετική υπερδιαταραχή της ομοκυστεΐνης που λέγεται ομοκυστινουρία με βαριές εκδηλώσεις στα παιδία (1/250.000 γενικού πληθυσμού) (δεν μας αφορά στο παρόν άρθρο). Η τρέχουσα κλινική εκδήλωση της αυξημένης ομοκυστεΐνης μεταφράζεται σε πλήθος ασθενειών όπως:
1. Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η αυξημένη παρουσία της διαταράσσει το μεταβολισμό του κολλαγόνου των αγγείων με αποτέλεσμα την σκλήρυνση αυτών και μείωση της ελαστικότητας. Στα καρδιαγγειακά συγκαταλέγουμε την νόσο των καρωτίδων και την νόσο των περιφερικών αρτηριών (π.χ. περιφερική αγγειοπάθεια κάτω άκρων).
Ήπια 15-24 μmol/Lt και μέτρια 25-100 μmol/Lt υπερομοκυστεϊναιμία προκύπτει είτε από μετάλλαξη στο MTHRF είτε από επίκτητη διαιτητική έλλειψη βιταμίνης Β6, Β12 και φυλλικού οξέος, επειδή είναι συμπαράγοντας στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Το 50% των εμφραγμάτων μυοκαρδίου συμβαίνουν σε άτομα που δεν έχουν δυσλιπιδαιμία ή αλλιώς το 20% των καρδιαγγειακών συμβάντων συμβαίνει σε άτομα που δεν έχουν τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα) [Jama Αυγ. 20, 290(7)]. Η συσχέτιση είναι: Τα οξειδωμένα προϊόντα της ομοκυστεΐνης συνδέονται με την LDL και ξεκινάει η πρόοδος της αθηροσκλήρυνσης.
2. Εκ του σκέλους των αγγείων
Η αυξημένη ομοκυστεΐνη συσχετίζεται με σχετικό αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου. Μελέτες έδειξαν, με βάση τους ανωτέρω συσχετισμούς, ότι αυξάνεται επιπλέον ο κίνδυνος θρόμβωσης σε άτομα με άλλες αιτίες θρομβοφιλίας.
3. Βιβλιογραφικά
Η υπερομοκυστεϊναιμία σχετίζεται και με άλλες παθήσεις όπως η Άνοια –Alzheimer
Αίτια υπερομοκυστεϊναιμίας
Τα 70% των καθυστερημένων μορφών οφείλονται σε διατροφική έλλειψη Βιταμινών Β, κυρίως Β6 και φυλλικού οξέος. Έτσι προκύπτει η ανάγκη πρόσληψης τροφών πλούσιων στα παραπάνω και χορήγηση επιπρόσθετων βιταμινών και φυλλικού οξέος από αξιόπιστα ορθομοριακά σκευάσματα διατροφής.
Ανδρέας Γεωργάκης
Ειδικός Καρδιολόγος
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
Η Ορθομοριακή Διατροφή προτείνει:
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.