Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα καθημερινής χρήσης
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες τοξικές και επικίνδυνες ουσίες που πιθανώς φέραμε στο σπίτι μας αγοράζοντας κάποιο προϊόν.
Εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα: Είναι σε ορισμένα τρόφιμα που ψεκάζονται με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη γεωπόνου και όταν δεν έχει περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι τη συγκομιδή τους ώστε αυτά να απενεργοποιηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ζωοτροφές. Τα δηλητηριώδη κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων συσσωρεύονται στα όργανα και τους λιπώδεις ιστούς με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Πρόσθετα τροφίμων Ε: Τα έτοιμα γεύματα και οι επεξεργασμένες τροφές είναι φορτωμένες συνθετικές χημικές ουσίες, με τη μορφή χρωστικών, αρωματικών και συντηρητικών. Όλα αυτά συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και αυξάνουν επικίνδυνα την τοξικότητά του. Τα light προϊόντα συνήθως περιέχουν την τοξική ασπαρτάμη. Τα αντικολλητικά σκεύη τεφλόν όταν θερμαίνονται ελευθερώνουν 15 τοξικές ουσίες.
Χλώριο: Το χλώριο που περιέχεται στο πόσιμο νερό, αντιδρά με τις οργανικές ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στο νερό. Η χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα, μπορεί να μειώνει την έκθεση των ανθρώπων στα τοξικά παράγωγα της χλωρίωσης, αλλά και των βαρέων μετάλλων που πιθανόν υπάρχουν στο νερό.
Parabens, BHT, PPD, triclosan, φθαλικοί εστέρες, λαυρυλοθειικό νάτριο: Μπορεί να περιέχονται σε καλλυντικά (BHT – butylatedhydroxytoluene), σε οδοντόκρεμες (triclosan), σε βαφές μαλλιών (PPD – παρα-φενυλονοδιαμίνη), σε βερνίκια νυχιών (φθαλικοί εστέρες). Η οδοντόκρεμα, το σαμπουάν, το σαπούνι ή η ενυδατική κρέμα μπορεί να περιέχουν το μικροβιοκτόνο parabens, χημικές αρωματικές ουσίες ή λαυρυλοθειικό νάτριο.
Αλλεργιογόνα χημικά συστατικά: Τα αρώματα συνήθως περιέχουν περισσότερα από 300 διαφορετικά χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους. Από αυτά, περίπου 100 είναι αλλεργιογόνα. Μπορεί επίσης να περιέχουν φθαλικούς εστέρες και συνθετικά musk. Τα αντηλιακά συνήθως περιέχουν τουλάχιστον επτά επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Βαρέα μέταλλα: Τα τατουάζ γίνονται με συνθετικά χρώματα που περιέχουν βαρέα μέταλλα.
Αμμωνία, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη, βενζόλιο: Κάθε τσιγάρο περιέχει περισσότερες από 12.000 χημικές ουσίες. Ο καπνός περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες, και 40 από αυτές προκαλούν καρκίνο.
Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, υδράργυρο: Οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να περιέχουν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (B.Ε.Φ.), οι οποίες μπορεί να διαρρεύσουν και να τις εισπνεύσουμε. Οι οθόνες των υπολογιστών μπορεί να περιέχουν υδράργυρο.
Φορμαλδεΰδη, αρσενικό, φαινόλες, βαρέα μέταλλα: Μπορεί να περιέχονται σε έπιπλα και χαλιά. Η μελαμίνη περιέχει αρσενικό, ενώ όλα περιέχουν μικροβιοκτόνες φαινόλες και συντηρητικά. Τα στρώματα και τα υφάσματα μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη και βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις βαφές τους.
Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), φωσφορικά άλατα, βενζόλιο, Triclosan και φαινόλες: Τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά συνήθως περιέχουν όλες αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες.
Lindane: Τα εντομοκτόνα, εκτός των άλλων τοξικών ουσιών, μπορεί να περιέχουν έως και 20% lindane που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλούν καρκίνο (https://www.protothema.gr/world/article/487013/pou-ta-edomoktona-lindane-kai-ddt-sundeodai-me-ton-karkino-ston-anthropo/).
Χημικές αρωματικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs): Τα αποσμητικά χώρου δεν καθαρίζουν τον αέρα, αλλά αντίθετα τον μολύνουν καθότι περιέχουν χημικές αρωματικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).
Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), βενζόλιο: Οι βαφές και τα βερνίκια περιέχουν διαλύτες δηλ. πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), βενζόλιο κ.α.
Φθαλικές ενώσεις, αδιπικό οξύ: Τα διάφορα είδη πλαστικών (PVC, PC, HDPE, PET.), οι διαφανείς μεμβράνες για τα τρόφιμα, τα φελιζόλ συσκευασίας, τα μπιμπερό, τα μπουκάλια νερού ή λαδιών κ.α., μπορεί να μεταφέρουν στα τρόφιμα αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες.
Κάδμιο, μόλυβδο φθαλικοί εστέρες: Τα πλαστικά παιχνίδια, η γραφική ύλη και οι μαρκαδόροι μπορεί περιέχουν τις ανωτέρω τοξικές ουσίες.
ΠΗΓΗ: Βασιλακάκης
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.