Ο ορθομοριακός οδηγός για τη γρίπη και το κρυολόγημα
Ο χειμώνας δεν είναι μόνο η εποχή των διακοπών, του χιονιού και των Χριστουγέννων, αλλά είναι και η εποχή της γρίπης και των κρυολογημάτων. Δυστυχώς, είναι τόσο πολύ διαδεδομένες πολλές μη έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησή τους, όσο διαδεδομένοι είναι και οι ίδιοι οι ιοί. Γι’ αυτό παραθέτουμε παρακάτω ένα πλήρη οδηγό, που αναφέρεται τόσο στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, όσο και στην πρόληψη και θεραπεία.
Συμπτώματα: Κρυολόγημα ή γρίπη;
Παρά το γεγονός ότι και τα δύο είναι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από ό, τι τα συμπτώματα του κρυολογήματος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιο από τα δύο μπορεί να έχετε.
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, ξεκινώντας από πονόλαιμο και συνάχι και φτάνοντας σε συχνό φτάρνισμα και βήχα. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια, ωστόσο, τείνουν να εκδηλώνονται πολύ πιο γρήγορα και διαρκούν μια εβδομάδα, αλλά αφήνοντάς σας ένα αίσθημα κούρασης στη συνέχεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως και στο κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνουν καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, αλλά συνήθως εξελίσσονται σε σοβαρούς πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία και έμετο. Μια υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 37,8o και 39o βαθμών C μπορεί να υποδεικνύει πυρετό, που πιο πιθανό είναι να εμφανίζεται σε παιδιά.
Εάν παρατηρήσετε παρατεταμένους πόνους στο στήθος ή στο στομάχι, εμετό, ζάλη ή δυσκολία στην αναπνοή, συμβουλευτείτε ένα γιατρό, καθώς οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία και σε μολύνσεις του αυτιού και του κόλπου.
Πρόληψη και θεραπεία
Αυτό που γνωρίζουμε ως κρυολόγημα και γρίπη στην πραγματικότητα προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς με παρόμοια συμπτώματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία πραγματική “θεραπεία”. Αυτός είναι ο λόγος που η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση και των δύο. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι πρόληψης που μπορείτε να ακολουθήσετε: η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της σωστής διατροφής και η αποφυγή της επαφής με μικρόβια.
Διατροφή
Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά για να καταπολεμήσει τους ιούς. Όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο πιο γρήγορα θα εξαλείψει αυτή την απειλή από το σώμα σας.
Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος στον γενικό πληθυσμό σε άτομα που εκτίθενται για βραχείες χρονικές περιόδους σε έντονη σωματική άσκηση ή/και σε ψυχρά κλίματα. Εξασφαλίστε ότι έχετε πάρει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C από πηγές όπως τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές και τα συμπληρώματα διατροφής, έτσι θα ενισχύσετε την άμυνά σας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Tα τρόφιμα που τα περιέχουν σε υψηλά επίπεδα είναι τα κόκκινα, μαύρα και κόκκινα φασόλια, τα φρέσκα φρούτα – και ειδικά όλα τα είδη βατόμουρων, οι φράουλες και τα μήλα – αλλά και οι αγκινάρες.
Η μείωση των φλεγμονών είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι θρεπτικές ουσίες που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση είναι τα ωμέγα 3 & 6 λιπαρά οξέα (που καλύτερα είναι να λαμβάνονται ως συμπληρώματα διατροφής, αλλά περιέχονται επίσης και στη μπανάνα, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο) και το σελήνιο. Οι καλύτερες πηγές σεληνίου είναι τα φιστίκια Βραζιλίας, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα άσπρα ζυμαρικά και το ρύζι, τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία συνήθως αυξάνουν τις φλεγμονές.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση ενάντια στους ιούς, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες φυσικές λύσεις. Το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (Grapefruit Seed Extract) και ο κολλοειδής άργυρος (Colloidal Silver) είναι δύο φυσικά αντιπαθογόνα που καταπολεμούν τα μικρόβια και τους ιούς, ενώ η πιπερόριζα έχει όχι μόνο αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και αντι-ιική και αντιβακτηριδιακή δράση.
O ψευδάργυρος και το σκόρδο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες κρυολογήματος.
Τα πολυβιταμίνούχα συμπληρώματα βοηθούν επίσης για μια ολοκληρωμένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα προβιοτικά εξασφαλίζουν την υγεία της χλωρίδας του εντέρου που είναι απαραίτητη ώστε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνετε να απορροφώνται και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Αποφεύγετε τα μικρόβια
Όταν έχετε ενισχύσει την άμυνά σας, το επόμενο βήμα είναι να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειώσετε την εξάπλωση των μικροβίων και των ιών της γρίπης και του κρυολογήματος. Παρακάτω θα δείτε που κυρίως υπάρχουν και πως να τα αποφύγετε:
- Αποφύγετε τα πλήθη και τη συχνή επαφή με άρρωστα άτομα
- Μην πίνετε νερό από δημόσιες πηγές – Συνιστάται να πίνετε ορθομοριακό νερό
- ΠΑΝΤΑ να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με διάφορα αντικείμενα (δείτε παρακάτω). Χρησιμοποιήστε σαπούνι και πλύνετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
- Απολυμάνετε τις λαβές των θυρών στο σπίτι και χρησιμοποιείστε χάρτινες πετσέτες σε κοινούς χώρους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 31% των ανδρών και το 65% των γυναικών πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας!
- Οι κατάλογοι των εστιατορίων μπορεί να έχουν 100 φορές περισσότερα μικρόβια από ότι τα καθίσματα τουαλέτας – μείνετε μακριά τους και πλύνετε τα χέρια σας μετά την παραγγελία του γεύματός σας
- Τα καρότσια των Super Markets και τα παιδικά καθίσματα έχουν πάρα πολλά μικρόβια
Sam Minoudis
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.