Η υγεία ξεκινά από το στομάχι
H πέψη των πρωτεϊνών και η απορρόφηση του αλκοόλ και της ζάχαρης στην κατεργασμένη μορφή της γίνεται από το στομάχι, όπου το περιβάλλον είναι όξινο. Η οξύτητα αυτή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς.
H μειωμένη έκκριση πεπτικών οξέων από τα στομαχικά τοιχώματα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία διάβρωση της γαστρεντερικής μεμβράνης και παράλληλα την ατελή πέψη των πρωτεϊνών. Επίσης, επειδή η πέψη και η απορρόφηση της τροφής γίνεται στο λεπτό έντερο, σε αλκαλικό περιβάλλον, η μάζα της από όξινη πρέπει να γίνει αλκαλική όταν φεύγει από το στομάχι. Αυτό εξαρτάται από πολλά άλατα που εκκρίνονται από το πάγκρεας και το ήπαρ, τα οποία όμως «ενεργοποιούνται» από την ύπαρξη υψηλών γαστρικών οξέων. Όταν αυτά είναι χαμηλά, η όξινη μάζα δεν αλκαλοποιείται εύκολα, με αποτέλεσμα τον συνεχή ερεθισμό συνήθως του δωδεκαδακτύλου, όπου προκαλείται έλκος.
Τα χαμηλά γαστρικά οξέα επίσης δεν μπορούν να «ενεργοποιήσουν» αρκετά ένζυμα για την περαιτέρω πέψη της τροφής που έχει έρθει από το στομάχι. Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό στην κλινική Oρθομοριακή Διατροφολογία ως «υποχλωριδία», δηλαδή χαμηλά γαστρικά οξέα, τα οποία χρειάζονται πολλά ορθά μόρια για να παραχθούν. Η υποχλωριδία ευθύνεται για το 80% όλων των προβλημάτων γαστρικής πέψης και μόνο το 20% οφείλονται σε υπερχλωριδία, δηλαδή σε υπερπαραγωγή γαστρικών οξέων. Επομένως η συχνή χρήση αντιόξινων όταν υπάρχουν καούρες και προβλήματα στομάχου ενδεχομένως να μη λύνει το πρόβλημα, αλλά να το επιδεινώνει.
Αυτό που χρειάζεται τις περισσότερες φορές είναι να αυξηθούν τα γαστρικά οξέα και όχι να μειωθούν. Δηλαδή να χορηγηθεί στο άτομο που υποφέρει μια διατροφική αγωγή και συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής που θα ρυθμίζουν τα γαστρικά οξέα και το pH – οξύτητα – του στομάχου στα σωστά επίπεδα.
Του Γιώργου Μηνούδη, Dip ION, M.Sc., ISOM |Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.