Η τοξική θύελλα της σύγχρονης διατροφής
Η 16η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Την ημέρα αυτή το 2003 το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας (ΕΛΙΓΑΣΤ) δημοσίευσε μία έρευνα που έδειχνε ότι ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής ένας στους δύο Έλληνες είναι υπέρβαρος. Ο Τύπος μάλιστα σχολίασε ότι «…φανατικοί κρεοφάγοι, με προτίμηση στις εύκολες λύσεις των γρήγορων τροφών, υπονομεύουμε την υγεία μας και εκθέτουμε τον εαυτό μας σε καρδιακά νοσήματα και καρκίνο». Τον Μάρτιο του 2003 δημοσιεύθηκε επίσης ότι σύμφωνα με έρευνες ελληνικών πανεπιστημίων οι βιταμίνες μας λείπουν επειδή δεν τρώμε αρκετά φρούτα και ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια υπερδιπλασιάστηκε η κατανάλωση κρέατος, ενώ μειώθηκε αισθητά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Αυτό που δεν ανέφεραν οι έρευνες είναι ότι, ακόμη και αν αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα άτομα θα κινδύνευαν από τα κατάλοιπα των ισχυρών φυτοφαρμάκων με τα οποία είναι ραντισμένα.
Από το 1970 και μετά η βιομηχανοποίηση και η τοξίνωση της τροφής πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Τα περισσότερα κρέατα, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα με αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά, συνθετικά χημικά και εντομοκτόνα. Σε μελέτη του EPA (Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ) του 1987 εκτιμάται ότι κάθε ζωντανός άνθρωπος, ειδικά στον δυτικό κόσμο, κουβαλά στον οργανισμό του τουλάχιστον 700 τοξικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ως προς τις βλάβες που προκαλούν στην υγεία.
Οι καθηγητές των εργαστηρίων της Γεωπονικής και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπως αναφέρθηκε στον Τύπο στις 13-10-2002, λένε: «Το τραπέζι μας είναι γεμάτο δηλητήρια. Ο κάθε παραγωγός ανεξέλεγκτα ραντίζει και ανεξέλεγκτα κόβει το φρούτο, όπως νομίζει αυτός, διοχετεύοντας το στην ελληνική αγορά».
Και δεν είναι μόνο η τοξίνωση της τροφής. Το πρόβλημα συνυπάρχει και με τις σοβαρές ελλείψεις αυτής της τοξινωμένης τροφής σε θρεπτικά στοιχεία. Από το 1971 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σε μια έκθεση του με τίτλο «An evaluation of Research in the United States on Human Nutrition: Report No 2. Benefits from Nutrition Research», προειδοποιεί ότι πολλά από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλονται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.
Όλα αυτά αφορούν την πρωτογενή μορφή της τροφής, πριν ακόμη βιομηχανοποιηθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί για να φτάσει στα ράφια των υπεραγορών και από εκεί στο πιάτο μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιούνται περισσότερα από 3.000 τοξικές και καρκινογόνες χημικές ουσίες ως συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, σταθεροποιητές, κ.λπ. Υπάρχουν χημικές βιομηχανίες οι οποίες ειδικεύονται σε συνθετικές «γεύσεις» και «οσμές».
Επειδή η βιομηχανοποιημένη τροφή χάνει όλα τα συστατικά που της δίνουν τις γευστικές ιδιότητες και τις φυσικές οσμές που θα έπρεπε να έχει, τα συνθετικά τοξικά χημικά υποκαθιστούν τη φύση. Υπάρχουν μυρωδιές και γεύσεις μπανάνας, βανίλιας, πατάτας, καρυδιού, φιστικιού, καρύδας, σουσαμιού, λαχανικών, φρούτων, τυριού, κρέατος, κοτόπουλου, κ.λπ.
Επίσης, ορισμένες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών και εμφιαλωμένου νερού απελευθερώνουν ισχυρά δηλητήρια στο περιεχόμενο και πολλά από αυτά, όπως η δισφαινόλη Α, αποκαλούνται «ξενοοιστρογόνα» επειδή μιμούνται τη δράση των συγκεκριμένων ορμονών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ορμονικό χάος και πολλά παθολογικά συμπτώματα σε άντρες και σε γυναίκες, όπως στειρότητα ή ερωτική ανικανότητα, αλλά και καρκινογένεση.
Είμαστε σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία μας. Νομίζουμε ότι τρώγοντας σαλάτες και φρούτα εντατικής γεωργίας γεμάτα φυτοφάρμακα, ορμονούχα κρέατα, κοτόπουλα και ψάρια τρεφόμαστε σωστά και ότι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα κύτταρά μας. Αυτό είναι αμφίβολο, διότι όλες οι τοξικές χημικές ουσίες με τις οποίες είναι ποτισμένη η σύγχρονη συμβατική τροφή την απογυμνώνουν από τα θρεπτικά στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι παίρνουμε πολλά δηλητήρια και τοξίνες.
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΟΝΟΜΑΣΙΑ |
ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ |
ΠΡΟΚΑΛΕΙ |
Ε 123 |
Amaranth |
Χρώμα σε κρασί, ποτά, αβγοτάραχο |
Άσθμα, ρινίτιδα, αλλεργίες |
Ε 951 |
Aspartame |
Γλυκαντικό σε γλυκά, ποτά, τροφές, αναψυκτικά λάιτ |
Νευροφυτικές παθήσεις, ανοσοποιητικό |
Ε 320 |
BHA |
Συντηρητικά σε κρεατικά, γλυκά, τροφές που περιέχουν λίπος |
Πιθανώς καρκίνο |
Ε 621 |
MSG |
Βελτιωτικό γεύσης που χρησιμοποιείται ευρέως |
Πονοκέφαλο, ναυτία, επιληψία |
Ε 173 |
Aluminum |
Χρωστικό |
Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, νόσο Αλτσχάιμερ |
Ε 106b |
Annato, Bixin Norbixin |
Χρωστικό σε τυριά, ψωμί, μαργαρίνη, καπνιστά ψάρια, δημητριακά, λικέρ |
Επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος |
Ε 290 |
CO2 |
Αφρίζοντα ποτά, μπύρες, αναψυκτικά, και για ωρίμανση φρούτων και λαχανικών |
Στειρότητα, πολλές παθήσεις |
Ε 999 |
Saponin |
Αφρίζοντα αναψυκτικά |
Επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος και του αναπνευστικού συστήματος, προκαλεί σπασμούς |
Ε 102 |
Tartazine |
Χρωστικό ευρείας χρήσης |
Άσθμα, αλλεργίες |
Ε 450 |
SAPP |
Μπισκότα, κονσέρβες, τυριά, λουκουμάδες, κ.λπ. |
Οστεοπόρωση |
Ε 220 |
Sulphur Dioxide |
Συντηρητικό ευρείας χρήσεως |
Καταστρέφει πολλά ορθά μόρια, καρδιοπάθειες |
Ε 221 |
Sulphur Sulphite |
Συντηρητικό σε κρασιά και τροφές |
Άσθμα, αλλεργίες |
Ε 966 |
Lacticol |
Γλυκαντικό σε προϊόντα λάιτ |
Διάρροια, τοξίνωση εμβρύου |
Ε 338 |
Fosforic acid |
Γευστικό, κυρίως σε αναψυκτικά |
Καταστροφή μετάλλων, οστεοπόρωση |
Ε 337 |
Sodium Potassium Tartrare |
Λιποδιαλυτικό τυριών |
Υπέρταση, καρδιά |
Απόσπασμα από το βιβλίο «Βίβλος Υγείας», εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.