Ευερέθιστο έντερο: ποια είναι τα συμπτώματα;

Ευερέθιστο έντερο: ποια είναι τα συμπτώματα;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και σαν «σπαστική κολίτιδα» ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ανησυχητικές τάσεις αύξησης του φαινομένου και χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική εξήγηση των αιτιών που την προκαλούν. Το ΣΕΕ επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου, σε σημαντικότερο βαθμό απ’ όσο οι ημικρανίες, το άσθμα, η κατάθλιψη και ο διαβήτης.

Τα κύρια συμπτώματα είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου η οποία δεν ανιχνεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις και εμφανίζεται ως πόνος και δυσφορία στην κοιλιά, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών των δύο, και το φούσκωμα (μετεωρισμός).

Άλλα συμπτώματα

  • Πόνος στην πλάτη
  • Πονοκέφαλος
  • Κακοσμία της αναπνοής
  • Δυσάρεστη γεύση στο στόμα
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Συνεχής κούραση
  • Κατάθλιψη
  • Ινομυαλγία

 

Τι ποσοστό του πληθυσμού προσβάλει και τι επιδημιολογικές μελέτες υπάρχουν;

Εκτιμάται ότι 15-20 % του πληθυσμού των Δυτικών χωρών πάσχει από ευερέθιστο έντερο. Επιδημιολογικά στοιχεία από την Ελλάδα έδειξαν ότι η συχνότητα της νόσου στον αστικό πληθυσμό είναι περίπου 21%.

Συγκεκριμένα, μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία, στις Η.Π.Α., στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα δείχνουν ότι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρουσιάζεται σε ποσοστό 11-14% των ενηλίκων. Φαίνεται να είναι περισσότερο συχνή στους κατοίκους των πόλεων και η συχνότητά της είναι διπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και μειώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Συνήθεις Ιατρικές Εξετάσεις

Δεν υπάρχει καμία ειδική εξέταση για το ΣΕΕ. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση ενώ σε λίγους ασθενείς απαιτείται έλεγχος για να αποκλειστούν πιο σοβαρά νοσήματα που έχουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά του ευερέθιστου εντέρου. Συνήθως, στην καθημερινή κλινική πρακτική, για τη διάγνωση αρκεί ιστορικό κοιλιακού πόνου και διαταραχών των κενώσεων που χρονολογείται για μεγάλο διάστημα χωρίς την εμφανή παρουσία άλλων συμπτωμάτων και αλλοιώσεων της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος γενικά.

Ποια είναι η συμβατική αντιμετώπιση;

Η συνήθης αντιμετώπιση της πάθησης περιλαμβάνει συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή αλλαγές στη διατροφή, άσκηση και μείωση του άγχους χωρίς όμως συγκεκριμμένες οδηγίες πως θα επιτευχθούν όλα αυτά. Αντιθέτως όταν υπάρχει έντονο διαρροϊκό σύνδρομο συχνά συνιστάται η αποφυγή φρούτων και λαχανικών και γενικά τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες για να αποφεύγεται ο ερεθισμός του εντερικού βλενογόννου. Το άτομο που πάσχει ενθαρρύνεται να τρώει περισσότερο κρέας και τροφές ζωικής προέλευσης που δυστυχώς μακροπρόθεσμα επιδεινώνει τα πραγματικά αίτια του συνδρόμου. Ενίοτε χορηγούνται σπασμολυτικά για κοιλιακούς πόνους και δυσφορία και καθαρκτικά για την δυσκοιλιότητα.

Ορθομοριακή προσέγγιση και λύσεις

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τους είναι το 2ο θεμέλιο της Ορθομοριακής Διατρφής. Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Όταν τρώμε «στο πόδι» και βιαστηκά επηρεάζουμε τα γαστρικά οξέα και ημι-χωνεμένες τροφές, ειδικά πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου σήπονται και αυξάνεται το τοξικό περιβάλλον του εντέρου ερεθίζοντας τον βλενογόννο. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών, το υπερβολικό άγχος και ειδικά η χρόνια υποκλινική αφυδάτωση ή η ενυδάτωση με μη ορθομοριακό νερό, φθείρουν τον βελνογόννο ακόμα περισσότερο δημιουργώντας το φαινόμενο της εντερικής «δυσβίωσης», δηλαδή την ανισορροπία μεταξύ των παθογόνων και των φιλικών βακτηριδίων της χλωρίδας, υπερτερώντας τα πρώτα. Αυτό επηρεάζει την περίσταλση, δηλαδή την ομαλή κινητικότητα του εντέρου και επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Επειδή το υγιές ανοσοποιητικό εξαρτάται από το υγιές έντερο το ΣΕΕ εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού και καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο σε ιώσεις, λοιμώξεις, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα.

Ποια είναι η ορθομοριακή αντιμετώπιση

  • Ορθομοριακή ενυδάτωση. Πίνουμε  καθημερινά 8-10 ποτήρια μόνο ενεργοποιημένο, ορθομοριακό νερό το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών, την εξόντωση παθογόνων και ενεργοποίηση της περίσταλσης. Κανένα απλό νερό δεν έχει αυτές τις ιδιότητες.
  • Βελτιώνουμε την γαστρεντερική λειτουργία με τα σωστά ορθομοριακά προβιοτικά και τον καθαρισμό του παχέος εντέρου με τις ανάλογες ορθομοριακές φόρμουλες για να φύγουν οι τοξίνες και τα υπολείμματα της μη χωνευμένης τροφής από το βλενογόννο και τις εντερικές λάχνες.
  • Παίρνουμε καθημερινά τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνη C, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ωμέγα ουσιώδη λιπαρά οξέα κ.α.) που βοηθούν στην ανάπλαση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και περιλαμβάνονται στους συνδυασμούς της ορθομοριακής πρόληψης.
  • Ρυθμίζουμε το άγχος με τις ανάλογες ορθομοριακές αγχολυτικές φόρμουλες, διότι όσο το άτομο είναι αγχωμένο δημιουργεί προϋποθέσεις πίεσης στο παχύ έντερο καθώς εκεί καταλήγουν όλες οι αγχωτικές ορμόνες.
  • Καταναλώνουμε καθημερινά βιο-αναγεννητικές τροφές, σύμφωνα με την Ορθομοριακή πυραμίδα διατροφής, θα βοηθήσουν να γίνει ταχύτερη επούλωση του εντερικού βλενογόννου χωρίς να το ενοχλούν οι φυτικές ίνες έχωντας κάνει όλα τα ανωτέρω όπως συνιστώνται. Για όσο χρειαστεί μπορούμε να αλέθουμε τις τροφές στο μπλέντερ μέχρι να αποκατασταθεί η βλεννογόνος. Ταυτόχρονα αποφεύγουμε για όσο διάστημα μπορούμε όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης οι οποίες φθείρουν και τοξινώνουν το έντερο και τον οργανισμό μας γενικά.

Πάντα να θυμάστε! Η Ορθομοριακή Διατροφή αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας σε κυτταρικό επίπεδο και πολύ προτού εκδηλωθούν ως φυσιοπαθολογία ιστών και οργάνων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι η μόνη επιστήμη παγκοσμίως που αντιμετωπίζει το ΣΕΕ αποτελεσματικά και μόνιμα.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση