Αϋπνία | Ορθομοριακή αντιμετώπιση!
Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος, 7 έως 8 ώρες την ημέρα, βοηθά στο να νιώθουμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια το πρωί, αλλά επίσης προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Από την άλλη μεριά η αϋπνία μας κάνει να νοιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς καθόλου ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας.
Η αϋπνία αποτελεί μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έλευση ύπνου ή/και από διακεκομμένο ύπνο και έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία μας. Η χρόνια αϋπνία οδηγεί σε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη και καρδιαγγειακής νόσου.
Τα πιο συχνά αίτια αϋπνίας είναι το άγχος, η υπερένταση, η μεγάλη ηλικία, η κατάθλιψη, ορισμένα φάρμακα, η κατανάλωση καφεΐνης και ο τρόπος ζωής.
Όμως, σήμερα γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αϋπνίας, καθότι ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τις τροφές που καταναλώνουμε ή λαμβάνουμε συμπληρωματικά, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.
Οι βιταμίνες της ομάδας Β (ιδιαίτερα η Β6 και η Β12) βοηθούν στην χαλάρωση του νευρικού συστήματος και έτσι στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Η μελατονίνη συμβάλλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έλευση του ύπνου. Είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση, το μικρό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου και αναφέρεται συχνά ως ρυθμιστής του βιολογικού ρολογιού μας. Όσο πέφτει η νύχτα, κάτι που καταγράφεται μέσω του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών μας, η συγκέντρωση μελατονίνης αυξάνεται προοδευτικά και κορυφώνεται στη διάρκεια του ύπνου, αποτελώντας έτσι ένα δείκτη των εναλλαγών του κύκλου φως-σκοτάδι για το νευρικό μας σύστημα.
Η σεροτονίνη είναι μεν ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα αυτής παράγεται στο πεπτικό σύστημα. Επηρεάζει άμεσα τη διάθεση, τον ύπνο κ.α. Η παραγωγή της σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα των βιταμινών Β6 και Β12 και του αμινοξέος τρυπτοφάνη στον οργανισμό.
Οι σταθερές ώρες ύπνου, η Ορθομοριακή διατροφή με ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα συμπληρώματα συμβάλλουν στον καλό ύπνο.
Προτιμήστε τις ανεπεξέργαστες τροφές (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα αυτών) και εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με μια χούφτα ανάλατα και άψητα αμύγδαλα ή καρύδια καθημερινά.
Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών
Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:
Optimum Daily Nutrition – Πολυθρεπτική φόρμουλα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για πλήρη θρέψη των κυττάρων καθημερινά
Omega 3 Fish Oil – Υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο, συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Calmatone – Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και επιπλέον προσφέρει φυσική χαλάρωση ύπνου
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.