Αρρυθμίες | Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Αρρυθμίες | Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Αρρυθμίες | Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Ο ορισμός της αρρυθμίας της καρδιάς είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς;

Σε κατάσταση ηρεμίας, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός στους ενήλικες είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Οι αθλητές μπορεί να βρουν τους καρδιακούς τους παλμούς χαμηλότερους, μεταξύ 40 και 60 ανά λεπτό. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός για τα παιδιά, αλλάζει καθώς μεγαλώνουν.

Όταν ο καρδιακός μας ρυθμός σε ηρεμία, είναι πολύ γρήγορος, άνω των 100 παλμών ανά λεπτό, ονομάζεται ταχυκαρδία. Όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι μικρότερος των 60 παλμών ανά λεπτό, ονομάζεται βραδυκαρδία. Και στις δυο αυτές ακραίες καταστάσεις, ο παλμός της καρδιάς μπορεί να είναι ρυθμικός ή ακανόνιστος, στα πλαίσια του ορισμού της αρρυθμίας.

Που οφείλονται οι αρρυθμίες;

Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι ανώδυνες, όπως μπορεί να είναι και πιο σοβαρές. Στα υγιή άτομα, η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή και αποδίδεται σε άγχος υπερκόπωση, κάπνισμα, κατανάλωση καφέ, οινοπνευματωδών ποτών, ναρκωτικών ουσιών κ.α.

Μερικές φορές, η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακή αιτία, όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος στομάχου, χολοκυστοπάθεια, κολίτιδα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές από εμετό ή διάρροιες, αποφρακτική άπνοια ύπνου, καθώς και με τη λήψη φαρμάκων.

Αρρυθμίες, όμως, που εμφανίζονται σε καρδιακή πάθηση, όπως στη στεφανιαία νόσο ή αλλιώς ισχαιμία του μυοκαρδίου, λόγω αθηρωμάτωσης και την υπερτασική καρδιοπάθεια, με πιο γνωστή και συχνή εκδήλωση, την κολπική μαρμαρυγή, είναι πάντα πιο σοβαρές και επικίνδυνες, αφού μπορεί να είναι αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αρρυθμιών;

Οι αθώες αρρυθμίες συνήθως είναι ασυμπτωματικές, όμως μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, ζάλη, αδυναμία. Οι σοβαρότερες αρρυθμίες που οφείλονται σε κάποια πάθηση της καρδιάς, έχουν συνήθως πιο έντονα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, μπορεί να συνοδεύονται από υπόταση και να καταλήξουν σε επεισόδια απώλειας συνείδησης.

Η διάγνωση του τύπου και της σοβαρότητας της αρρυθμίας, γίνεται μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος και holter ρυθμού 24ωρου, από ειδικό καρδιολόγο.

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ακόμα και σε φαινομενικά υγιή άτομα, αλλά με έντονο επαγγελματικό άγχος, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι κατά μέσο όρο 48% μεγαλύτερος, όπως απέδειξε μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη.

Ορθομοριακή διατροφική υποστήριξη

Ο ιατρόςσύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (Σ.Ο.Δ.Ι.) είναι σε θέση, εφαρμόζοντας καινοτόμες διαγνωστικές μεθόδους, να αναδείξει πρώιμες κυτταρικές δυσλειτουργίες σε όλο τον οργανισμό, να αποκαλύψει τα αίτιά τους και να εφαρμόσει θεραπευτικά πρωτόκολλα για την εξισορρόπησή τους, κινούμενος σε 3 βασικούς άξονες, την αλλαγή νοοτροπίας, της διατροφής και του τρόπου ζωής. Έτσι, είναι δυνατόν με τον έλεγχο και την μείωση των φλεγμονών σε κυτταρικό επίπεδο, τη ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού και του μικροβιώματος, την υποστήριξη της αποτοξίνωσης, της αντιοξείδωσης και του ιστικού pH, την αποκατάσταση της κυτταρικής ενυδάτωσης και θρέψης με ορθομοριακά στοιχεία και τη μείωση του βιοχημικού άγχους, να γίνει ουσιαστική πρόληψη και κυτταρική ανανέωση.

Κάθε καρδιογενές ή εξωκαρδιακό σύμπτωμα – αίτιο αρρυθμιών μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο, με την εξέταση του πάσχοντος από έναν ιατρόσύμβουλο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (Σ.Ο.Δ.Ι.) για τον έλεγχο των επιπέδων υγείας του και με τη ρύθμιση των 5 θεμελίων της κυτταρικής παθοφυσιολογίας, να επέλθει αυτοΐαση του οργανισμού.

Δρ. Ιωάννης Χόρτης

Πνευμονολόγος
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ιατρικής Εταιρείας ΣΟΔΙ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση