Πρωινό γεύμα | Από τι κινδυνεύουν όσοι δεν τρώνε
Τρώμε το πρωί για υγεία, το μεσημέρι για κοινωνική επαφή και το βράδυ για αρρώστια.
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, διότι θα μας εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια και δύναμη.
Από τι κινδυνεύουμε όταν ΔΕΝ τρώμε πρωινό;
- Αύξηση σωματικού βάρους. Ο οργανισμός από τις 4 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι βρίσκεται στην φάση της πέψης. Επομένως, η τροφή που τρώμε το πρωί πέπτεται πολύ πιο εύκολα από αυτή που τρώμε το μεσημέρι ή το βράδυ. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας νηστικοί, θα νιώθετε την ανάγκη να «τσιμπολογάτε» όλη την ημέρα και ειδικά το βράδυ, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται επιπλέον βάρος. Το καλό πρωινό γεύμα μειώνει την όρεξη και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και κατά συνέπεια την κατανάλωση ανθυγιεινών και πρόχειρων τροφίμων.
- Βιοχημικό άγχος. Πολλές φορές το στρες που νοιώθουμε δεν οφείλεται μόνο στις συνθήκες και στα γεγονότα της ζωής μας, αλλά και στο τι βάζουμε στο σώμα μας! Η έλλειψη πρωινού ή η κατανάλωση βιο-οξειδωτικών τροφών στο πρωινό γεύμα εντείνει το πρόβλημα. Ξεκινώντας τη μέρα σας τρώγοντας ένα σωστό πρωινό, όπως αυτά που προτείνονται στην Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής, τότε σίγουρα η ημέρα σας θα είναι διαφορετική και θα είστε σε θέση να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα και με πολύ καλύτερη ηρεμία και διαύγεια. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα παρακολουθώντας το βίντεο: Άγχος | Ποιες τροφές μας αγχώνουν και ποιες μας ηρεμούν;
- Κακή ψυχική υγεία. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα που λαμβάνουν καθημερινά ένα καλό πρωινό είναι λιγότερο ευάλωτα συναισθηματικά έναντι των ατόμων που δεν καταναλώνουν πρωινό. Η εκτεταμένη νηστεία, καθώς έχει προηγηθεί ο βραδινός ύπνος, οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο προκαλεί έλλειψη διάθεσης και κινήτρου, μεγάλες διακυμάνσεις στην ψυχολογία και καθημερινή κόπωση.
- Έλλειψη συγκέντρωσης, κακή μνήμη και μειωμένη απόδοση.
Η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Οι ειδικοί συνιστούν σε μαθητές και φοιτητές να μην πηγαίνουν ποτέ σε μάθημα με άδειο στομάχι. Το πρωινό ισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ακετυλχολίνη, που συμβάλλουν στην ηρεμία, εξαφανίζουν το άγχος και ταυτόχρονα διεγείρουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. - Καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η παράλειψη του πρωινού τριπλασιάζει τις πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιμοπετάλια έχουν αυξημένη συγκολλητική ικανότητα το πρωί, την οποία το πρωινό φαγητό μειώνει ειδικότερα όταν συνοδεύεται από ορθομοριακή ενυδάτωση ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος. Ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιοαγγειακών νόσων και αύξηση της ομοκυστεΐνης η οποία προωθεί φλεγμονές. Συμβουλευτείτε την πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής
- Θρεπτικές ελλείψεις. Όλα μας τα κύτταρα και επομένως όλα τα όργανα και οι ιστοί είναι θρεπτικά στοιχεία οργανωμένα μέσα σε νερό. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα πλήρες πρωινό και ενυδατώνονται ορθομοριακά, όχι μόνο λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, αλλά έχουν 2 έως 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Συνδυάζοντας το πρωινό γεύμα με την Ορθομοριακή Πρόληψη επιτυγχάνονται και διατηρούνται υψηλά επίπεδα υγείας καθώς και ισχυρή άμυνα του οργανισμού ενάντια παθογόνων και ιών.
Καραλή Ελένη
Ειδικός Εφαρμογών Διατροφής
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφής
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.