Ορθομοριακή Διατροφή και εγκυμοσύνη!

Ορθομοριακή Διατροφή και εγκυμοσύνη!

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού.

Το έμβρυο και η μητέρα χρειάζονται ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία και νερό για να εξασφαλίσουν ότι και οι δύο θα είναι υγιέστατοι και το έμβρυο θα έχει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

Για να έχει κάθε γυναίκα μια υγιή εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα! Αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γλυκά και λίπη θα πρέπει να καταναλώνονται στο ελάχιστο.

Ακολουθώντας την Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα που προτείνει μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά και τα διατροφικά πρωτόκολλα της Ορθομοριακής Διατροφής η έγκυος γυναίκα θα διαπιστώσει ότι μπορεί επιπλέον να βοηθούν στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, η δυσκοιλιότητα, η βουλιμία κ.α., αλλά και  να μπορεί το έμβρυο να λαμβάνει τις απαραίτητες φυσικές θρεπτικές ουσίες και ορθομοριακά στοιχεία για τον καλύτερο σχηματισμό των ιστών του, έτσι ώστε να απολαμβάνει υψηλά επίπεδα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του.

Ποια θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα;

Η μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο χρειάζονται σε καθημερινή βάση τα κάτωθι βασικά θρεπτικά συστατικά:

  • Ασβέστιο: Για το χτίσιμο ισχυρών οστών και δοντιών
  • Σίδηρο: Για να παρέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια οξυγόνο στο έμβρυο
  • Βιταμίνη Α: Για σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, για την υγεία των οστών, των δοντιών, του δέρματος και της όρασης
  • Βιταμίνη C: Για να γίνονται οι μεταβολικές διαδικασίες, τόσο στον οργανισμό της εγκύου όσο και του εμβρύου και για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου
  • Βιταμίνη D: Για την σωστή ανάπτυξη των οστών και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα, για αποφυγή φλεγμονών, για την σωστή λειτουργία του αγγειακού τοιχώματος ώστε να μην εμφανιστεί ισχαιμία του πλακούντα και προεκλαμψία και για την μείωση του κινδύνου πολλαπλής σκλήρυνσης στο μωρό
  • Βιταμίνη Β6: Για την αντιμετώπιση της ναυτίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
  • Βιταμίνη Β12: Για την πρόληψη αποβολής και ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου
  • Φολικό οξύ: Για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου.

Ορθομοριακό νερό υψηλής θρεπτικής ποιότητας

Η σωστή ενυδάτωση με ορθομοριακό ενεργοποιημένο νερό είναι σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι το νερό μετατρέπεται σε βιολογικό υγρό και μεταφέρει τόσο στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας όσο και στο έμβρυο τα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό το ορθομοριακό νερό, απαλλαγμένο από χλώριο, αλουμίνιο, αλλά και ενεργοποιημένο, με ισορροπημένο pH και ηλεκτρολύτες είναι ιδανικό.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Βιβλιογραφία

Jean T. Cox et al., Obstet Gynecol Clin North Am., 2008, Nutrition during pregnancy

Paolo De Cristofaro et al., Recenti Prog Med., 2008, Nutritional dynamic monitoring during pregnancy: a personalized intervention of prevention

Alice Guggino et al., Obstet Gynaecol, 2016, Myths about nutrition in pregnancy

Shobha H. Mehta, Clin Obstet Gynecol, 2008, Nutrition and pregnancy

Kristin Thiele et al, Semin Immunopathol, 2018, Immunometabolism, pregnancy, and nutrition

Amelia Lee et al, Women Birth, 2018, Pregnancy nutrition knowledge and experiences of pregnant women and antenatal care clinicians: A mixed methods approach

Benjamin Brown et al, Nutr Rev., 2020, Safety and efficacy of supplements in pregnancy

Shannen Lobo et al, Nutr Diet, 2020, Nutrition information in pregnancy: Where do women seek advice and has this changed over time?

Nancy F Butte et al, Public Health Nutr., 2005, Energy requirements during pregnancy and lactation

P. M. Catalano, Eur. Clin Nutr., 1999, Pregnancy and lactation in relation to range of acceptable carbohydrate and fat intake

Share this post

Αφήστε μια απάντηση