ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξυλιτόλη | Ένα αθώο και υγιεινό φυσικό γλυκαντικό

Η ξυλιτόλη είναι ένα εξαιρετικό φυτικής προέλευσης γλυκαντικό που είναι η καλύτερη λύση για αντικατάσταση της γνωστής μας ζάχαρης, καθότι έχει την ίδια γεύση και γλυκύτητα με αυτήν. Διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ζάχαρη σε όλες τις συνταγές. Συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά: εκείνων των μορίων του σακχάρου και εκείνων της  αλκοόλης, όπου η μοριακή τους δομή, τους επιτρέπει να διεγείρουν τους υποδοχείς γεύσης για το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης στο στόμα. Έχει περίπου 40% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι η γνωστή...

Read more...

Κατακράτηση υγρών – Που οφείλεται και πως περιορίζεται

Αιτίες Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα για τη ρύθμιση της στάθμης του υγρών του. Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα με έναν ή περισσότερους από τους μηχανισμούς του σώματος που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση των επιπέδων των υγρών του. Το κυκλοφορικό, το λεμφικό, το ορμονικό σύστημα και οι νεφροί είναι τα κύρια συστήματα του οργανισμού που βοηθούν στη διατήρηση των σωστών επιπέδων των υγρών του. Οι ορμονικοί παράγοντες, το καρδιαγγειακό, το λεμφικό, το ουροποιητικό σύστημα, το ήπαρ, τα νεφρά...

Read more...
Αντιβίωση | Πόσο ωφελεί και πόσο βλάπτει

Αντιβίωση | Πόσο ωφελεί και πόσο βλάπτει

Τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1940. Αποτελούν, χωρίς καμία αμφιβολία ένα μεγάλο επίτευγμα της ιατρικής.

Read more...
Τι κρύβεται πίσω από τους πόνους των αρθρώσεων;

Τι κρύβεται πίσω από τους πόνους των αρθρώσεων;

Αρθρώσεις είναι τα μέρη του σκελετού στα οποία συναντώνται τα οστά και που επιτρέπουν την ορθή και απρόσκοπτη κίνηση τους. Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από εμάς, ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όχι μόνο.

Read more...

Ψητά λαχανικά με άγριο ρύζι & σως κάπαρης

Υλικά 1 φλιτζάνι άγριο ρύζι ½ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση 2 γλυκοπατάτες κομμένες σε κυβάκια ¼ φλιτζάνι κολοκυθόσπορους 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 λεμόνι βιολογικό χυμό ½ λεμονιού 3 κουταλιές της σούπας vegan βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εάν θέλετε σοτάρετε το ρύζι σε λίγο ελαιόλαδο πριν το μαγείρεμα έτσι ώστε να είναι πιο σπυρωτό. Σε ένα ταψί βάλτε τα λαχανάκια Βρυξελλών και...

Read more...

Άγχος | Ποιες τροφές μας αγχώνουν και ποιες μας ηρεμούν;

Λέγεται πως κάποιες τροφές μας δημιουργούν βιοχημικό στρες και κάποιες μας ηρεμούν! Τι ισχύει; Οι εποχές της ηρεμίας και της θαλπωρής έχουν δυστυχώς περάσει ανεπιστρεπτί.

Read more...

Ευερέθιστο έντερο: ποια είναι τα συμπτώματα;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και σαν «σπαστική κολίτιδα» ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ανησυχητικές τάσεις αύξησης του φαινομένου και χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρική εξήγηση των αιτιών που την προκαλούν.

Read more...

Δυσανεξία στη Γλουτένη

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη σύγχρονη εποχή και συχνά περνούν απαρατήρητες εξαιτίας της καθυστερημένης εκδήλωσής τους. Τι ακριβώς είναι η δυσανεξία και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πέψης ορισμένων τροφίμων. Ένας από τους συνηθέστερους τύπους δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Τι είναι η γλουτένη; Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι, στο σιτάρι και στη σίκαλη. Η γλουτένη επηρεάζει την ελαστικότητα της ζύμης καθώς δρα ως...

Read more...

Οξειδωτικό Στρες και Ορθομοριακή Αντιμετώπιση

Είναι ίσως καιρός να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι το οξειδωτικό στρες, τι προβλήματα δημιουργεί, πως πυροδοτείται και τι μπορούμε να κάνουμε είτε για να αποτραπεί η εμφάνισή του, είτε για να αντιμετωπιστεί πριν παγιωθεί μη αναστρέψιμα και δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες και οργανικές βλάβες.

Read more...

Το pH των τροφών που τρώμε!

Το οξειδωτικό ή βιοχημικό στρες επιφέρει φθορές στο σώμα μέσω της παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου, ειδικά δε όταν αυτή είναι ανεξέλεγκτη. Αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς από το οξυγόνο που αναπνέουν.

Read more...