Μην αφήσετε τη δυσκοιλιότητα να χαλάσει τη διάθεσή σας!

Μην αφήσετε τη δυσκοιλιότητα να χαλάσει τη διάθεσή σας!

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στο παρελθόν, ενώ 1 στους 3 δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν δυσκοιλιότητα.

Ορίζοντας την δυσκοιλιότητα

Πρόκειται για αδυναμία του εντέρου να αποβάλλει σωστά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα τα υπολείμματα τροφής που έχουν γίνει περιττώματα μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία ζυμώσεων στο παχύ έντερο. Το παράδοξο είναι πως, αν και επηρεάζει την ποιότητα ζωής, συμβατικά δεν θεωρείται νόσος, επειδή δεν υπάρχουν (ακόμα τουλάχιστον) κλινικές εξετάσεις που να την εντοπίζουν. Νεότερα κλινικά κριτήρια συμπεριλαμβάνουν στον ορισμό της δυσκοιλιότητας την κοιλιακή δυσφορία, πονάκια στην κοιλιακή χώρα, φουσκώματα, μετεωρισμό, δυσφορία στον ορθό, σκληρά κόπρανα και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.

Συνήθη αίτια

  • Πρόβλημα στη χλωρίδα του εντέρου: Όταν τα παθογόνα μικρόβια υπερτερούν κατά πολύ των «φιλικών» βακτηριδίων, εμποδίζοντας τη διαδικασία της κένωσης. Προκαλείται από συστηματικά κακή διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες, αφυδάτωση, φάρμακα και βιοχημικό άγχος (υπερβολική έκκριση ορμονών λόγω στρες) το οποίο μέσω του άξονα εγκεφάλου- εντέρου διαταράσσει το εντερικό μικροβίωμα και οδηγεί σε δυσβίωση.
  • Χρόνια αφυδάτωση: Όταν το σώμα λαμβάνει συστηματικά λιγότερο νερό αυτό που χρειάζεται (δηλαδή 1,5 λίτρο την ημέρα) για να λειτουργήσει.
  • Τρόπος ζωής: Όταν κάνουμε καθιστική ζωή με απόλυτη έλλειψη άσκησης.
  • Ψυχολογικοί λόγοι: Όταν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται αποσπασματικά, π.χ., σε ένα ταξίδι, όταν νοιώθουμε ανασφάλεια, όταν βιώνουμε έντονο στρες κλπ.
  • Παθολογικοί λόγοι: φλεγμονές ή εκκολπώματα στο έντερο, πολύποδας που δεν έχει ανιχνευθεί κ.λπ.

Τα δεινά της δυσκοιλιότητας

  • Τοξινώνει όλο το σώμα. Το παχύ έντερο είναι το τοξικότερο σημείο -σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, είναι «η σπηλιά του θανάτου» στο ανθρώπινο σώμα. Με τη χρόνια δυσκοιλιότητα, φθείρεται ο βλεννογόνος του και γίνεται πιο εύκολο να εισέλθουν τοξίνες και παθογόνα μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας, έτσι, όλα τα όργανα.
  • Σοβαρά παθολογικά προβλήματα: Η ελκώδης κολίτιδα και ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι τα δύο σοβαρότερα.\
  • Διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως συνδέονται με τη δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος -ειδικά για την καρδιακή λειτουργία, φαίνεται πως περίπου το 30% της ενέργειας που χρειάζεται η καρδιά στην ανάπαυση προέρχεται από τη λειτουργία του εντέρου. Άρα, επιβαρυμένη εντερική λειτουργία σημαίνει μειωμένη παροχή ενέργειας προς την καρδιά.
  • Ημικρανίες, δερματοπάθειες, έκζεμα, ψωρισιακή αρθρίτιδα, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση, μπορούν να έχουν ως αφετηρία ένα χρονίως δυσλειτουργικό έντερο. Επίσης, η δυσκοιλιότητα μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Αυξήστε την κατανάλωση νερού. Πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ορθομοριακό νερό
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, κυρίως φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών (φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) και προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, βοηθάνε στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής.
  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα έστω και με ένα καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών.

Η Ορθομοριακή Διατροφή βοηθά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;

Η συμβατική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας παρουσιάζει μεγάλη θεραπευτική αποτυχία, έως 35%. Η Ορθομοριακή Διατροφή – η νέα θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην Ιπποκράτειο φιλοσοφία – υποστηρίζεται από εκτεμένα επιστημονικά δεδομένα και θεωρεί πως μεγάλος αριθμός των προβλημάτων υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν ρυθμίσουμε τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, μέσω ταυτόχρονης αλλαγής διατροφής και τρόπου ζωής. Σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφή, στο πιάτο μας πρέπει να υπάρχουν άφθονες φυτικές ίνες, πολύ ορθομοριακό νερό, λιγότερες οξειδωτικές τροφές (π.χ. κρέας και ζωικά παράγωγα, γλυκά κλπ), άσκηση, και ηρεμία.

Δρ. Ιωάννης Χόρτης,
Πνευμονολόγος
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής,
Επιστημονικός Υπεύθυνος της ιατρικής εταιρείας ΣΟΔΙ

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 86 14 671 ή στείλτε μήνυμα στο http://orthonutrimed.gr/contact

Share this post

Αφήστε μια απάντηση