Θλίψη – Συναισθηματικές διαταραχές

Θλίψη – Συναισθηματικές διαταραχές

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι απρόσμενες αλλαγές της ρουτίνας μας, η κακή διατροφή, ο ελλιπής και κακός ύπνος και η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση την ψυχολογία και τη διάθεση προκαλώντας συναισθηματικές διαταραχές. Αυτές εκφράζονται άλλοτε με μικρή ή μεγάλη ένταση ή/και διάρκεια και μπορεί να παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τo άγχος, με το οποίο συνδέεται βιοχημικά, ψυχική διαταραχή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020 αποτέλεσε τη δεύτερη αιτία λειτουργικής ανικανότητας του ατόμου παγκοσμίως.

Η ορθομοριακή προσέγγιση

Οι συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους και σε υπαρκτά προσωπικά προβλήματα αυτών που τις παρουσιάζουν. Tο πώς εμφανίζονται όμως στον καθένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τη λειτουργικότητα των κυττάρων. Οι διατροφικοί παράγοντες είναι συνυφασμένοι με την ανθρώπινη νόηση, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα.

Όταν δεν προσλαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ο οργανισμός θα έχει έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, που επηρεάζουν την ενέργειά μας, τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και μικρές διακυμάνσεις πολλών ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων σε κυτταρικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικά και ψυχωτικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά τα ορθομοριακά στοιχεία είναι οι βιταμίνες Β1, Β3, Β5, Β6, Β12, το φολικό οξύ, η βιοτίνη, η βιταμίνη C, το ιχνοστοιχείο ψευδάργυρος και τα ωμέγα ζωτικά λιπαρά οξέα.

Θλίψη

Πολλά από αυτά είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, της οποίας τα χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης. Η σεροτονίνη δεν παραμένει συνεχώς στο αίμα, αλλά ανακυκλώνεται και επανασυντίθεται συνεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες μας κάθε στιγμή. Αυτή η εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία γίνεται από ένζυμα, τα οποία εξαρτώνται από ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία.
Αν η σεροτονίνη και οι διάφορες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές υπήρχαν συνεχώς στο αίμα, τότε τα κύτταρα θα καταστρέφονταν, διότι οι χημικοί υποδοχείς των κυττάρων δεν θα μπορούσαν να δέχονται συνεχώς όλα αυτά τα ισχυρά βιοχημικά μόρια.

Η κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για την ανακούφιση ή αντιμετώπιση των συναισθηματικών διαταραχών επιτρέπει στην σεροτονίνη να παραμένει για περισσότερο χρόνο στο αίμα σε αυξημένα επίπεδα δημιουργώντας αρχικά μια αίσθηση ευφορίας. Κάποια στιγμή όμως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν. Η σεροτονίνη παύει να είναι λειτουργική – τα κύτταρα δεν μπορούν να τη δεχτούν – και στο μεταξύ τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα της στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν και πολλές άλλες παρενέργειες, όπως ψυχωτικές τάσεις.

Aν χορηγήσουμε όμως στον οργανισμό το αμινοξύ, από το οποίο παράγεται η σεροτονίνη, μαζί με τα ανάλογα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία για το μεταβολισμό του, ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει ακριβώς όση σεροτονίνη χρειάζεται κάθε στιγμή ισορροπημένα. Ούτε περισσότερη, ούτε λιγότερη.

Tο 73% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό

Όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, οι νευρώνες οξυγονώνονται και θρέφονται σωστά και έτσι ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραμένουν σε εγρήγορση. Ταυτόχρονα αποβάλλονται τοξίνες και μειώνεται το οξειδωτικό στρες.
Όταν ο εγκέφαλος αφυδατώνεται, αρχίζει να συρρικνώνεται και μειώνεται σημαντικά η απόδοσή του με συμπτώματα, όπως ζαλάδες, σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης. Αυξάνεται η οξείδωση του και σταδιακά υποβαθμίζει τις λειτουργίες του.

Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μόλις 2% αφυδάτωσης του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθήκοντα που αφορούν την συγκέντρωση, την μνήμη, την ενέργεια και τη διάθεση και αυξάνεται η τάση για κατάθλιψη.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου και όλα τα κύτταρα του οργανισμού χρειάζονται ορθομοριακά στοιχεία και ορθομοριακή ενυδάτωση, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σωστά οι νευροδιαβιβαστές.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμών φυτικών προϊόντων παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων επηρεάζοντας θετικά τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, άρα και τη διάθεση.

Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Ακολουθήστε τις οδηγίες της Ορθομοριακής Διατροφικής Πυραμίδας και επιλέξτε τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3, Ω6, Ω7 και Ω9 ακόρεστα λιπαρά οξέα, καταναλώστε φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόρους και ξηρούς καρπούς και μειώστε στο ελάχιστο έως καθόλου τις τροφές ζωικής προέλευσης.

Δείτε όλα τα προϊόντα για
Θλίψη – Συναισθηματικές διαταραχές

Ανάγκες & Ορθομοριακή προσέγγιση

You've just added this product to the cart: