Οι αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες
Οι αλλεργίες – όπως και πολλά άλλα παθολογικά συμπτώματα – γνωρίζουν σημαντική άνθηση σήμερα με αυξητικές τάσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουν αρχίσει να πλήττουν όλο και περισσότερο τον παιδικό πληθυσμό και μάλιστα από ολοένα και νεαρότερη ηλικία. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αλλεργίας, με ανάλογα ποσοστά και στην Ευρώπη.
Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι το γεγονός ότι οι αλλεργίες αποτελούν μυστήριο για το ιατρικό επάγγελμα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία ως προς τον ακριβή ορισμό τους και τους μηχανισμούς που τις προκαλούν.
Τι είναι οι αλλεργίες;
Ας θεωρήσουμε ότι η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποια τροφή ή σε συστατικό αυτής. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι σε κάποια πρωτεΐνη, σε άμυλα, σε χρωστικές ουσίες, σε συντηρητικά ή σε άλλα συστατικά της τροφής. Μπορεί ή όχι να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα και διαφέρει σε βαθμό σοβαρότητας από άτομο σε άτομο. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως τροφική υπερευαισθησία, τροφική αναφυλαξία, τροφική δυσανεξία, ακόμα και ως φαρμακολογική αντίδραση στην τροφή. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει και είχε καταγράψει το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα και δερματοπάθειες. Παρατήρησε επίσης ότι αυτή η αντίδραση ήταν η αρχή πολλών σοβαρότερων προβλημάτων υγείας. Με αυτή την Ιπποκρατική παρατήρηση φαίνεται να συμφωνούν και πολλοί επιστημονικοί ερευνητές σήμερα, οι οποίοι προτείνουν ότι ακόμα και το πρόωρο γήρας, καθώς και πολλές εκφυλιστικές παθήσεις ίσως να είναι το αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονών που προκαλούνται από τις αλλεργίες και τις τροφικές δυσανεξίες. Και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να εξετάσουμε και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς.
Οι συνεχείς αλλεργικές αντιδράσεις έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Κινητοποιούν συνεχώς όλα τα συστήματα του οργανισμού για να παράξουν φαγοκύτες, Τ-λεμφοκύταρα, λευκοτριόνες, προσταγλανδίνες, ισταμίνη, επινεφρίνες, κορτιζόλη και ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξασθενεί σοβαρά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και να προκαλούνται κυτταροτοξικά φαινόμενα και φλεγμονές, τα οποία σε βάθος χρόνου προκαλούν σημαντική ιστολογική φθορά σε όλα τα όργανα του σώματος και το καθιστούν ευάλωτο σε πολλές παθήσεις.
Αίτια και αποτελέσματα των αλλεργιών
Τα κύρια αίτια που προκαλούν αλλεργίες είναι η χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, το αυξημένο τοξικό φορτίο του οργανισμού και το άγχος. Οι μηχανισμοί με τους οποίους τα αίτια αυτά δημιουργούν την αλλεργική αντίδραση είναι επίσης γνωστοί.
Όσον αφορά την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων μπορούμε να παραθέσουμε τα κάτωθι παραδείγματα:
Η έλλειψη ψευδαργύρου και βιταμίνης Β6 υποβαθμίζει την λειτουργία του παγκρέατος, το οποίο παράγει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη και την αφομοίωση της τροφής. Η ημιχωνεμένη τροφή προκαλεί φθορά της μεμβράνης του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλεί χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, προωθεί τη δυσβίωση του εντέρου, αυξάνει την τοξίνωση – ειδικά του παχέος εντέρου – και την ανάπτυξη παθογόνων όπως για παράδειγμα της κάντιντα. Μέσω της αιματικής κυκλοφορίας όλη αυτή η κατάσταση καταλήγει να γίνει συστεμική και επομένως επηρεάζει το σύνολο του οργανισμό. Η έλλειψη βιταμινών της ομάδος Β και C προωθεί ανισορροπία ισταμίνης με ανάπτυξη ισταπενικών –χαμηλής ισταμίνης και ισταδελικών–υψηλής ισταμίνης τύπων.
Η έλλειψη Ω3 και Ω6 ζωτικών λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης Β5, ψευδαργύρου και βιταμίνης C, που είναι απαραίτητα για τον σωστό μεταβολισμό τους, επηρεάζει την ισορροπία των προσταγλανδίνων και αυξάνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Εάν δε λάβουμε υπόψη μας ότι ο σύγχρονος άνθρωπος τείνει να τρέφεται συνεχώς με τις ίδιες ομάδες τροφών τότε δεν είναι περίεργο ότι οι αλλεργίες έχουν πάρει διαστάσεις πανδημίας.
Οι κρυφές αλλεργίες
Ενώ μόνο το 20%-25% των αλλεργιών είναι η κλασσική άμεση αντίδραση στην οποία εμπλέκεται η IgE ανοσοσφαιρίνη, το 75%-80% είναι καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση ή τροφική δυσανεξία, στην οποία εμπλέκεται η IgG ανοσοσφαιρίνη και η οποία παίρνει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες για να εκδηλωθεί. Περνάει επομένως απαρατήρητη από το άτομο, το οποίο δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι η χρόνια δερματοπάθεια, το έκζεμα, η ψωρίαση, η δυσκοιλιότητα, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες, οι ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα παθολογικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις. Για αυτόν τον λόγο η τροφική δυσανεξία θεωρείται ως πολύ πιο επικίνδυνη και σοβαρή υπόθεση από την κλασσική αλλεργία.
Το επιστημονικά αξιόπιστο τεστ ανίχνευσης της τροφικής δυσανεξίας GoldenTest®, το οποίο χρησιμοποιεί την διεθνώς πατενταρισμένη μέθοδο ELISA για την ανίχνευση των τροφών ή των συστατικών αυτών που προκαλούν αντίδραση στην IgG ανοσοσφαιρίνη είναι το μόνο που σε διάστημα μόλις 40 λεπτών της ώρας μπορεί να δείξει τα αποτελέσματα, ώστε το άτομο να αρχίσει άμεσα να προσαρμόσει τη διατροφή του και να βελτιώνει την υγεία του.
Εάν γίνει σωστά η φυσική αντιμετώπιση της αλλεργίας και της τροφικής δυσανεξίας τότε οι πάσχοντες θα ωφεληθούν τα μέγιστα όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην σωματική, αλλά και στην ψυχική τους υγεία, διότι οι αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες εμπλέκονται και σε πολλές ψυχικές παθήσεις.
Comment (1)
[…] Πηγή: https://www.orthomoriaki.gr/ […]