Ουρολοίμωξη | Το αποτέλεσμα ενός διαταραγμένου μικροβιώματος
Το ουροποιητικό σύστημα είναι το τμήμα του ανθρώπινου οργανισμού που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την απέκκριση των ούρων. Περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Όταν εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μικρόβια προκαλείται η ουρολοίμωξη. Πάνω από το 60% του πληθυσμού θα παρουσιάσει ουρολοίμωξη σε κάποια στιγμή της ζωής του, με τις γυναίκες να εμφανίζουν τη νόσο 4 φορές περισσότερο από ότι οι αντίστοιχοι άνδρες.
Οι πιο πολλές από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού αφορούν κυρίως στην ουροδόχο κύστη και ονομάζονται κυστίτιδες, που συνήθως δεν είναι σοβαρές, εφ’ όσον αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή, τότε η λοίμωξη ενδέχεται να εξαπλωθεί μέχρι τους νεφρούς και να δημιουργήσει πυελονεφρίτιδα, που είναι πολύ σοβαρότερη και εάν δεν θεραπευτεί σωστά και έγκαιρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει σοβαρές και μόνιμες βλάβες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τους ίδιους τους νεφρούς.
Τι είναι οι ουρολοιμώξεις;
Με την ουρολοίμωξη ονομάζουμε τη ραγδαία αύξηση μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα.
Το πιο σύνηθες μικρόβιο που παρατηρείται σε ουρολοιμώξεις είναι το Escherichia coli (E-colli). Επίσης μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη τα κολοβακτηρίδια, ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και άλλα.
Οι ουρολοιμώξεις παρουσιάζονται πιο συχνά στις γυναίκες γιατί έχουν κοντύτερη ουρήθρα απ´ ότι οι άντρες και έτσι είναι πιο εύκολο στα βακτήρια να προσεγγίσουν την κύστη.
Η σεξουαλική πράξη συνδράμει στην είσοδο των μικροοργανισμών στην ουρήθρα των γυναικών. Οι ουρολοιμώξεις συναντώνται συχνότερα σε διαβητικές γυναίκες ή σε εγκυμονούσες. Επίσης, η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει νεφρολιθίαση, δηλαδή όταν υπάρχει μία πέτρα στον νεφρό που εμποδίζει την παροχέτευση των ούρων.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία μας;
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών και των ανδρών. Στις γυναίκες μπορεί να προωθούν συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών διότι θα επηρεάζουν την έκκριση των ορμονών και τον βλεννογόνο.
Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η πυελονεφρίτιδα ή υποκλινική νεφρίτιδα που σημαίνει ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας.
Πώς όμως αντιμετωπίζονται επί της ουσίας, οι ουρολοιμώξεις μέσω της Ορθομοριακής Διατροφής;
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο ιούς και μικρόβια. Όλα τα στελέχη που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι μέσα στον άνθρωπο και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε μικροβίωμα. Όλα αυτά παράγονται από έναν μικροοργανισμό που ονομάζεται ενδοβιώτης και συμβιώνουν μέσα στο σώμα μας σε μία απόλυτη αρμονία. Έχουν έναν σκοπό, να διατηρούν τη ζωή ή να ανακυκλώσουν το σώμα.
Αυτή η ισορροπία διαταράσσεται όταν ο άνθρωπος είναι αγχωμένος, όταν το σώμα του είναι αφυδατωμένο και τοξινωμένο. Η λήψη αντιβιοτικών επίσης διαταράσσει το μικροβίωμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα παθογόνα μικρόβια και οι μύκητες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ιοί με σκοπό να αποδομήσουν τα μικρόβια. Όταν συμβαίνει αυτό ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό να επιτεθεί στους ιούς, παράγοντας αντισώματα τα οποία όμως δημιουργούν ανοσοσυμπλέγματα που προωθούν την παραγωγή κιτοκινών, ινσταμίνων και προσταγλαδίνων. Οι ουσίες αυτές είναι προφλεγμονώδεις, με αποτέλεσμα να εξαντλείται το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό και το νευροφυτικό σύστημα και έτσι να αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των παθογόνων. Έτσι όλο το μικροβίωμα είναι πλέον απόλυτη σε ανισορροπία.
Οι ουρολοιμώξεις είναι το σύμπτωμα ενός διαταραγμένου μικροβιώματος και ενός γαστρεντερικού συστήματος το οποίο δεν λειτουργεί σωστά. Επομένως η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος είναι το πρώτο βήμα για να μειωθούν οι ουρολοιμώξεις, όπως και η αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος.
Επίσης, η μέθοδος της Ορθομοριακής Διατροφής στοχεύει στην μείωση του οξειδωτικού στρες, στην αποτοξίνωση, στη σωστή ενυδάτωση με άφθονο Ορθομοριακό νερό και στην τόνωση του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν τα κύτταρα και το σώμα να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών
Βιβλιογραφία
Julie K. Byron, Vet Clin North Am Small Anim Pract., 2019, Urinary Tract Infection
Betsy Foxman, Nat. Rev. Urol., 2010, The epidemiology of urinary tract infection
Loren G. Miller et al,. Mayo Clin Proc., 2004, Treatment of uncomplicated urinary tract infections in an era of increasing antimicrobial resistance
Betsy Foxman, Infect Dis Clin North Am., 2014, Urinary tract infection syndromes: occurrence, recurrence, bacteriology, risk factors, and disease burden
Kallirhoe Kalinderi et al., J. Obstet Gynaecol., 2018, Urinary tract infection during pregnancy: current concepts on a common multifaceted problem
Carol A. Kauffman, Infect Dis Clin North Am., 2014, Diagnosis and management of fungal urinary tract infection
Sarah B. Dubbs et al, Emerg Med Clin North Am., 2019, Evaluation and Management of Urinary Tract Infection in the Emergency Department
Bogdana Schmidt et al, Urol Clin North Am., 2015, Work-up of Pediatric Urinary Tract Infection
Anna Masajtis-Zagajewska et al, Clin Chim Acta., 2017, New markers of urinary tract infection
Maria Frølund et al, PLoS One, 2018, The bacterial microbiota in first-void urine from men with and without idiopathic urethritis
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.