Παχυσαρκία και θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πρόσθιου τμήματος του λαιμού κοντά στη βάση και αποτελείται από δύο μέρη, τον θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή, που το καθένα ελέγχει διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα.
Ο θυρεοειδής μέσω των εκκρίσεων της ορμόνης θυροξίνη με τις μορφές Τ4 και Τ3 ελέγχει την παραγωγή της ενέργειας στα κύτταρα και επομένως το ρυθμό μεταβολισμού όλου του οργανισμού. Η ορμόνη παράγεται από το στοιχείο ωδίνη και το αμινοξύ τυροσίνη υπό την επίδραση ενζύμων. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το ίδιο αμινοξύ , η τυροσίνη, παράγει στα επινεφρίδια και τις ορμόνες που αντιμετωπίζουν το στρες, τις επινεφρίνες. Μέσω της ορμόνης καλσιτονίνη ο θυρεοειδής επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, κατευθύνοντάς το στα οστά με τη βοήθεια της βιταμίνης D.
O παραθυρεοειδής επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα μέσω της παραθορμόνης, η οποία αποσύρει το ασβέστιο από τα οστά και το στέλνει στο αίμα, όπου χρησιμοποιείται για άλλες λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, για τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Η δυσλειτουργία του, λοιπόν, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της οστεοπόρωσης, καθώς και προβλήματα του νευρικού συστήματος.
Η δυσλειτουργία ολόκληρου του αδένα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το σώμα. Όσον αφορά το θυρεοειδή η δυσλειτουργία του εμφανίζεται συνήθως είτε ως υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία) ή υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία).
Όταν το άτομο πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, λόγω της αύξησης του ρυθμού του μεταβολισμού δεν παίρνει βάρος, αλλά έχει άλλα προβλήματα όπως ταχυπαλμίες, υπερκινητικότητα, κόπωση, τρεμούλες, άγχος, εφίδρωση, εξόφθαλμο και άλλα. Επίσης, μακροπρόθεσμα αυτή η κατάσταση οδηγεί σε εξάντληση του αδένα και στην εμφάνιση υποθυρεοειδισμού.
Όταν το άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό τείνει να συσσωρεύει λίπος λόγω της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και συνήθως συνοδεύεται από κούραση, λήθαργο, κακή μνήμη, μελαγχολία, ατονία, έλλειψη ερωτικής διάθεσης και ευαισθησία στο κρύο μεταξύ άλλων. Στις γυναίκες επηρεάζει επίσης τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως και αυξάνει τα προεμμηνορροϊκά προβλήματα όπως εκνευρισμό, κατάθλιψη, πόνοι και πρήξιμο των μαστών, πονοκέφαλοι και άλλα.
Οι υπερβολικές και συχνές εκκρίσεις ινσουλίνης επίσης επηρεάζουν την ορμόνη καλσιτονίνη του θυρεοειδή αδένα, μπλοκάροντας τη μετατροπή της ορμόνης των επινεφριδίων DHEA και μετατρέποντάς την αντί σε οιστρογόνα – που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καλσιτονίνης – σε τεστοστερόνη και κορτιζόλη. Παρατηρούνται έτσι «ανδρογενή» χαρακτηριστικά σε γυναίκες, όπως η τριχογένεση στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί ο θυρεοειδής αδένας. Επίσης, οι υπερβολικές εκκρίσεις κορτιζόλης επηρεάζουν με τη σειρά τους το θυρεοειδή και όλες τις μεταβολικές λειτουργίες κατ’ επέκταση. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης των διαφόρων φαινομενικά ανεξάρτητων συστημάτων του οργανισμού.
Ο θυρεοειδής αδένας έχει άμεση σχέση με τα επινεφρίδια – όπως είδαμε οι ορμόνες και των δύο παράγονται από το αμινοξύ τυροσίνη -, τα οποία «ερεθίζει» και προτρέπει σε δράση όταν αυτά υπολειτουργούν. Για να μην τα εξαντλήσει όμως τελείως, ο θυρεοειδής αρχίζει να υπολειτουργεί ο ίδιος όταν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα λειτουργικότητας των επινεφριδίων. Έτσι, η άποψη πολλών ερευνητών σήμερα είναι ότι υποστηρίζοντας τα επινεφρίδια σε πολλές περιπτώσεις αποκαθίσταται και η λειτουργία του θυρεοειδή.
Ένα από τα πιο συχνά αίτια της παχυσαρκίας είναι και αυτή η πολύπλοκη σχέση του θυρεοειδή με το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση με όλα τα συστήματα του οργανισμού. Χρόνιες διατροφικές ελλείψεις οδηγούν αναπόφευκτα στη μείωση της παραγωγής της ορμόνης θυροξίνη, αλλά και στην ατελή χρησιμοποίησή της από το σώμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους αντί για της παραγωγής ενέργειας.
Με την Ορθομοριακή Διατροφή επεμβαίνουμε στα βαθύτερα αίτια της παχυσαρκίας ρυθμίζοντας την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και των επινεφριδίων. Το άτομο επανέρχεται στο ιδανικό του βάρος, χωρίς δίαιτες στέρησης που μόνο κακό κάνουν στον οργανισμό και απολαμβάνει υψηλά επίπεδα υγείας.
Γιώργος Μηνούδης
Σύμβουλος Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση τμήματος ή του συνόλου αυτού του άρθρου χωρίς να αναφέρεται η πηγή.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.