Χρόνια Κόπωση – συμπτώματα και αντιμετώπιση
Το σύνδρομο χρόνιας και διαρκούς κόπωσης αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και ύπουλη όργανο-μεταβολική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και διαρκή κούραση, ακόμα και βαριά κόπωση ή αίσθημα εξουθένωσης -συμπτώματα που είναι σχετικά ανεξήγητα, μιας και δεν συνοδεύονται από κάποιο άλλο παθολογικό εύρημα στον ασθενή, το οποίο να την δικαιολογεί, καθώς οι διαγνωστικές εξετάσεις συνήθως εμφανίζονται απόλυτα φυσιολογικές και εντός των φυσιολογικών ορίων…
Υπάρχει όμως και ο περίπτωση, η διαρκής αυτή κούραση (υπνηλία, αίσθημα αδυναμίας ή και αδυναμία συγκέντρωσης) να οφείλεται σε σοβαρά αίτια όπως αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη, λοιμώξεις φλεγμονές ή ψυχολογικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα κατάθλιψη. Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης μπορεί να προκληθεί και από φλεγμονή του νευρικού συστήματος, η οποία ενδέχεται να είναι απόρροια ανοσολογικής απόκρισης ή διαδικασίας. Επίσης, έχει κατά καιρούς αναφερθεί και ως “Κόπωση των Επινεφριδίων”. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες είναι στρεσογόνοι για τον οργανισμό. Αναγνωρίζονται δηλαδή από το σώμα μας ως stress. Σε αυτές όλες τις περιπτώσεις, η επείγουσα ιατρική συνδρομή είναι απαραίτητη!
Τι είναι λοιπόν αυτή η διαρκής κούραση άνευ σαφούς αιτιολογίας;
Η κούραση είναι μια αντίληψη σχετικά με το πόση ενέργεια έχουμε διαθέσιμη στις βιολογικές μας μπαταρίες. Είναι ικανή να μας στερήσει την ικανότητά να σκεφτόμαστε καθαρά, μειώνει την ενεργητικότητά μας και νιώθουμε σαν το σώμα μας να σβήνει, όπως συμβαίνει σε μια πολυκαιρισμένη μπαταρία που εξαντλείται.
Όλοι νιώθουνε κουρασμένοι από κατά τη διάρκεια κάποιων χρονικών περιόδων της ζωής μας. Ακόμη και οι πιο υγιείς από τους εν γένει υγιείς ανθρώπους ενδέχεται να αισθανθούν κάποιες φορές κουρασμένοι. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που κάποιος που δεν έχει βιώσει χρόνια κόπωση μπορεί να μην κατανοεί τις διαφορές μεταξύ κούρασης, τεμπελιάς και κόπωσης.
Για παράδειγμα, η κόπωση που έχει σχέση με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι πολύ διαφορετική από εκείνη την κούραση που νιώθουν άτομα χωρίς χρόνιες παθήσεις, όταν πχ δεν κοιμούνται αρκετά ή κάνουν πολλές σωματικά απαιτητικές εργασίες ή αθλούνται σκληρά.
Γενικά, κουραζόμαστε πριν από τη συνηθισμένη ώρα για ύπνο ή μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας ή άθλησης. Μερικές μέρες είναι χειρότερες από άλλες, αλλά αυτό το αίσθημα κούρασης που νιώθουμε πριν από τον ύπνο ή η πρώτη αίσθηση όταν ξυπνάμε υποχωρεί μετά από λίγη ώρα το πρωινό.
Ωστόσο, εάν κάποιος αισθάνεται υπερβολικά κουρασμένος και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει, μπορεί να βιώνει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, πχ ασθένειες που προκαλούν κόπωση όπως: αυτοάνοσα νοσήματα, ινομυαλγία, διαβήτης, προβλήματα θυρεοειδούς, καταστάσεις ψυχικής υγείας και πολλά πολλά άλλα.
Ποια είναι τα συμπτώματα πιο νιώθει κανείς αρχικά; Και λέμε αρχικά, διότι έπεται και η συνέχεια, όπου τα πράγματα δυσκολεύουν εκθετικά!
– Αίσθημα υπερβολικής κόπωσης σε συνεχή βάση, όπου καθημερινές δραστηριότητες δεν πραγματοποιούνται εύκολα από τον πάσχοντα.
– Η κόπωση εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και μετά από ανάπαυση κάποιου ικανού χρονικού διαστήματος, ή μετά από έναν καλό ύπνο.
– Η ανάκαμψη μετά από σωματική δραστηριότητα παίρνει σχετικά πολύ χρόνο.
– Εμφανίζονται προβλήματα στον ύπνο, όπως και συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– Είναι πολύ πιθανό, να παρουσιαστούν προβλήματα στη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Ο περιορισμός του άγχους, καθώς και μια καθημερινή σωστή Μεσογειακή Διατροφή Ορθομοριακής προσέγγισης με την συνδρομή πολυθρεπτικών συμπληρωμάτων διατροφής, είναι μία καλή αρχή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης, που δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Συχνά, η απλή Μεσογειακή διατροφή με Ορθομοριακά κριτήρια, μπορεί σε κάθε περίπτωση, να κάνει τη διαφορά και μάλιστα η διαφορά αυτή θα είναι σημαντική. Είναι κρίσιμο για την αναστροφή των συμπτωμάτων κανείς να τρώει μια ποικιλόμορφη δίαιτα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή από πλευράς κορεσμένων λιπαρών. Η διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε και πολλών άλλων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Η Ορθομοριακή προσέγγιση αυτού του διατροφικού εγχειρήματος, που έχει Μεσογειακές… ακόμα και αμιγώς Κρητικές ρίζες, θα μπορούσε εν δυνάμει, να ανακουφίσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα… και όχι μόνο!
Η αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης, που δεν οφείλεται σε υποκείμενα νοσήματα, εκτός της προαναφερθείσας διατροφής και του ελέγχου του αλήθεια άγχους, εμπεριέχει και κάποιες άλλες ρυθμίσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων:
– Διακοπή καπνίσματος ή γενναία ελάττωση του.
– Σταθερότητα στις ώρες ύπνου (τουλάχιστον 8) καθώς και στις ώρες κατάκλισης και αφύπνισης.
– Αποφυγή απραξίας, καθιστικής ζωής ενώ η έναρξη ενός σταθερού προγράμματος εκγύμνασης σε ήπια επίπεδα είναι εκ των ουκ άνευ.
– Λήψη ικανών ποσοτήτων καλής ποιότητας ενεργοποιημένου και θρεπτικού πόσιμου νερού!
– Συνειδητός Έλεγχος βάρους, χωρίς αυξομειώσεις.
– Εισαγωγή αγχολυτικών δραστηριοτήτων, που σίγουρα θα είναι άκρως υποστηρικτικές στην προσπάθεια του πάσχοντος για επιστροφή σε μια κανονική ζωή.
Εν κατακλείδι: Απαιτείται υπομονή, επιμονή, συνέπεια και συνέχεια, αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής και στον τρόπο διατροφής.
Όλα είναι σφικτά, φθάνει να το θέλουμε και κάποια στιγμή, να αποφασίσουμε να γυρίσουμε σελίδα!
Θοδωρής Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.